Liberec odvolal šéfku skiareálu

Liberec – Bývalá lyžařská závodnice Zuzana Kucomová už nestojí v čele Sportovního areálu Ještěd. Liberecká radnice ji odvolala kvůli nedodržení splátkového kalendáře. Areál – firma vlastněná městem – má totiž Liberci každý rok zaplatit 15 milionů korun, letos to ale nezvládne. Sama Zuzana Kocumová je ale přesvědčena, že se jí radnice zbavila kvůli vazbám na bývalého primátora Jana Korytáře.

Společnost Sportovní areál Ještěd musela loni splatit čtvrtmiliardový dluh. Nakonec ho vyrovnal vlastník firmy, město Liberec. Teď má Sportovní areál dluh vůči městu, který má splácet po 15 milionech ročně. Že se to letos nepodaří, prý předsedkyně představenstva areálu Zuzana Kocumová včas věděla. Městu ale nic neřekla. Teď ji radnice z čela firmy odvolala. „Sportovní areál Ještěd má problém se závazkem vůči městu a jinými závazky. Pokud se to vlastník – to znamená valná hromada – nedozvídá včas od předsedkyně představenstva, něco není v pořádku,“ zdůvodnil odvolání Kocumové náměstek liberecké primátorky Jiří Rutkovský (USZ).

Dalším důvodem k odvolání předsedkyně představenstva Sportovního areálu Ještěd jsou špatné hospodářské výsledky firmy. Loni areál skončil ve ztrátě přes 9 milionů korun, letošní výsledek hospodaření má být ještě horší. „Zpráva z dozorčí rady nás upozornila na to, že společnost balancuje na hraně insolvence,“ řekl další primátorčin náměstek Jiří Šolc (LO).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Zuzana Kocumová ale zcela odmítá, že by tajila potíže svěřené společnosti. Problémy se splátkou dluhu prý oznámila už v dubnu. „Dozorčí rada byla přítomna každému zasedání představenstva. Pokud měla nějaké připomínky, mohla je vznést i tam,“ dodala Kocumová. Je proto přesvědčena, že se město jejím odvoláním jednoduše zbavilo člověka spolupracujícího s bývalým primátorem Korytářem a jeho stranou. „Při našem odvolání podpořila Jana Korytáře a celou Změnu pro Liberec,“ připomněl bývalý Korytářův náměstek Jaromír Baxa (ZpL).

Sportovní areál ovšem nezůstal bezhlavý. Vzápětí po odvolání Zuzany Kocumové jmenovalo město novým předsedou představenstva ekonoma Radima Bednáře. Ten má společnost co nejrychleji finančně stabilizovat.