Neplatičům povinného ručení hrozí i milionové pokuty

Praha/Plzeňsko – Se statistikou počtu neplatičů povinného ručení přišla Česká kancelář pojistitelů (ČKP). Za Karlovarským krajem, který obsadil první příčku, následuje Ústecký a Liberecký kraj. V Plzeňském kraji, jenž je na čtvrtém místě, je evidováno přes 30 tisíc aut bez tohoto pojištění. Jejich vlastníkům hrozí vysoké pokuty a vystavují se riziku, že skončí před soudem.

Výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec informoval, že pokuty mohou činit desítky tisíc až statisíce korun. Když jde však navíc o škodu na zdraví, hrozí na spodní hranici pokuta půlmilionová. Poradkyně výkonného ředitele pro strategii a rozvoj ČKP Ivana Hladíková dodala, že jsou i případy, které dosahují výše desítek milionů.

Přitom částka v rozmezí 20 až 300 korun naskakuje za každý den, kdy není vozidlo pojištěné. Vůbec nejvíc neplatičů v Plzeňském kraji je na Tachovsku. Podle statistik je v okrese téměř čtyři a půl tisíce vozidel bez platného povinného ručení. Za nesplnění povinnosti je v případě silniční kontroly čeká pokuta ve výši 5 až 40 tisíc korun, jak potvrdil mluvčí Policie ČR Plzeň-sever Josef Aubrecht.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

„Konkrétní případ je nehoda dvou mladých chlapců na pionýru. Došlo k těžkému úrazu hlavy a těžkému úrazu páteře. Škoda je 21 milionů korun, protože je to plný invalida,“ říká Jakub Hradec. Minimálně do sedmi let chce v Plzeňském kraji Česká kancelář pojistitelů snížit počet neplatičů na jedno procento. Nevyhnutelná budou pravděpodobně i exekuční řízení.