Na Moravě se pořádá soutěž posypových vozů

Brno – Už popáté pořádá Jihomoravský kraj cestářské rodeo. Jde o soutěž řidičů posypových vozů, kteří mají na starost zimní údržbu silnic. Cestáři si zajezdí na Masarykově okruhu. Kromě zábavy je cílem akce přiblížit lidem tuto práci a hlavně její náročnost.

Šoférovat nákladní vůz nebo sypač vyžaduje značné dovednosti. Soutěžit s těmito vozy chce ale určitou dávku zručnosti a hlavně pořádnou kuráž. Řidiči otestují nejen svoje stroje, ale i sami sebe hned v několika soutěžních disciplínách. Třeba jízda smykem, slalom nebo jízda se zvednutou radlicí. „Procvičí si to, co je čeká na silnici a získají tam dovednosti a zručnost, ovládání auta a pluhu při odstraňování sněhu,“ podotkl koordinátor dopravy Jan Zich.

Cestářské rodeo je jednou z mála možností, jak alespoň částečně připravit řidiče silničáře v předstihu na zimní podmínky. Pokud je sněhu hodně, za volant kromě profesionálů usedají i řidiči, kteří běžně obsluhují úplně jiné stroje. Cvičení je i pro ně alespoň základní příprava.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Cestářské rodeo má navíc práci silničářů popularizovat. Málokterý řidič si prý uvědomuje, že v nepříznivých podmínkách není snadné ovládnout pětadvacetitunový kolos. Šoféři by si pak měli práce cestářů víc vážit, být za volantem trpěliví a pokud možno, jim práci ještě víc nekomplikovat.