Titul Strom roku 2011 získala alej ze Skaličky na Přerovsku

Brno - Alej ze Skaličky na Přerovsku získala prvenství v ekologické anketě Strom roku 2011. Veřejnost v ní vybírá nejsympatičtější dřevinu, popřípadě nejsympatičtější porost republiky. Pro alej hlasovalo 12 645 lidí. Odměnou pro vítěze je odborné arboristické ošetření. Letos se konal už desátý ročník ankety. Na ocenění bylo navrženo 67 stromů. Na druhém místě skončila hruška ze Slavkova na Uherskohradišťsku a na třetím platan ze Skalice na Znojemsku.

Do hlasování se zapojilo více než 40 tisíc lidí. Hlasovat bylo možné prostřednictvím DMS nebo podepsáním hrazeného hlasovacího archu. Touto formou získala nadace Partnerství, která anketu organizuje, bezmála 148 tisíc korun, které použije na výsadbu stromů. 

Alej ze Skaličky tvoří 22 líp a 10 dubů. Nachází se v zahradách zámku, v jehož budově dnes sídlí sociální ústav. Stromy v minulosti stály u hráze dvou rybníčků. O zámecký park se od roku 1626 staral hrabě Zdeněk František Lev z Rožmitálu u Blatné. On i jeho následovníci z rodu Ullersdorfů stromy do aleje postupně dosazovali. Jejich stáří je od sta do čtyři sta let.

Celostátní anketa Strom roku je v republice největším ekologickým projektem svého druhu. Od roku 2002 se do ní zapojilo přes 400 tisíc lidí. Cílem ankety je rozvíjet vztah veřejnosti ke stromům a k místu, kde žijí, a zároveň upozorňovat na negativní trend ubývání rozmanitosti rostlinných druhů.