Ústecký kraj chce změnit loterijní zákon

Ústí nad Labem – Změnu loterijního zákona chystá Ústecký kraj. Ten chce do nového návrhu zapracovat své připomínky k novele, která začne platit počátkem nového roku 2012. Kraj už jeden návrh vládě podal, ta ho ale nepodpořila. Nyní ho budou projednávat poslanci.

Za posledních deset let jen jeden návrh podaný Ústeckým krajem. To ho ovšem neodradilo v poslání návrhu dalšího. Krajské zastupitelstvo o něm bude diskutovat 21. prosince. Podle hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové je odmítnutí legislativních návrhů Ústeckého kraje ze strany vlády v rozporu s proklamovanou snahou pomoci Šluknovskému výběžku. „Suplovali jsme roli státu. Místo toho slyšíme jen výmluvy na to, že naše návrhy nejsou správné,“ uvedla dnes Vaňhová starostům na konferenci proti extremismu.

Kraj se domnívá, že rozsáhlá novela zákona sice umožňuje větší průhlednost, nicméně obsahuje často komplikovaná a nešťastně formulovaná řešení. Kraj ve svém předchozím, vládou odmítnutém návrhu například nově definoval pojmy loterie, číselné loterie, sázkové hry a další druhy hazardu. Chtěl, aby všechny současné i budoucí hazardní hry bylo možné podřadit pod toto ustanovení. Současně chce kraj zpřísnit režim jejich povolování a provozování. Vadí mu totiž, že i ve zpřísněném loterijním zákoně zůstává kritizované ustanovení umožňující ministerstvu financí povolovat za určitých podmínek i takové druhy hazardu, které zákon neuvádí.

Návrh kraje také zpřísňoval podmínky bezúhonnosti žadatelů o licence a jejího prokazování. Navyšují se povinně skládané jistoty a sjednocují se platby na veřejně prospěné účely. Změny měly pomoci řešit problémy v sociálně vyloučených lokalitách kraje, kterých je v regionu 63. Sociální napětí od léta přetrvává ve Šluknovském výběžku.

Vládní legislativci ale poukázali na to, že podobnou úpravu už obsahuje právě přijatý zákon. Ve sněmovně se navíc již projednává daňová reforma, která současně řeší také zdanění hazardu. Vláda navíc v současné době připravuje návrh zcela nového zákona o loteriích a jiných podobných hrách, který bude problémy spojené s podnikáním na loterijním trhu řešit komplexním a koncepčním způsobem, stojí v navrhovaném stanovisku vlády.