Některá města si zmodernizují čističky po svém

Rakovník - Města a obce hledají způsob, jak vyřešit problém se zablokovanými evropskými dotacemi na modernizaci čističek. Nové Strašecí na Rakovnicku se rozhodlo jít vlastní cestou a o peníze si chce znovu zažádat samo, a to jako jediný vlastník i provozovatel kanalizační sítě. Do čistírny v Kladně naopak zainvestuje vodárenská společnost. V budoucnu to ovšem může zvýšit cenu vody.

Nové Strašecí patří mezi 44 měst, která budou mít problém dostat od evropské unie dotaci na obnovu čistírny a kanalizace. Komisařům se totiž nelíbí provozní smlouvy mezi vodárenskými společnostmi, které jsou v případě Vodáren Kladno-Mělník (VKM) a společností Veolia nastavené až do roku 2024. Město má teď plán, jak na evropskou dotaci přeci jen dosáhnout.

Od 1. listopadu bude čistírnu odpadních vod provozovat samo město a do budoucna chce od společnosti VKM převzít taky kanalizační síť. „Žadatelem by bylo město a nebyla by zde ta provozní smlouva, která vadí evropské komisi. Smlouva byla uzavřena v roce 2004, ale nebyla vysoutěžena,“ vysvětluje starosta obce Nové StrašecíKarel Filip(ČSSD). Ještě v roce 2004 se přitom podle investičního ředitele VKM Stanislava Bulvy vycházelo z toho, že takový model dlouhodobých smluv bude EU vyhovovat.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

V Kladně zainventuje vlastník

S 260 miliony korun z Bruselu nemůže počítat ani Kladno. Rekonstrukci čistírny ve Vrapici proto bude muset vyřešit její vlastník Vodárny Kladno Mělník. „VKM jsou zodpovědné za provoz čistírny, a musí proto připravit projekt, osekat jej o všechny zbytné náklady a udělat jenom to nejnutnější. Samozřejmě VKM to musí zaplatit ze svého, což znamená na druhou stranu, že to zaplatí z kapes všech lidí, kteří odebírají vodu,“ popisuje situaci kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

„Myslím, že to nebude mít velký dopad na stočné. Kolem 10 procent bych možná připustil, ale až po dokončení této stavby, to znamená od roku 2014,“ mírní obavy ředitel Bulva. Když se k tomu však připočte ještě plánované zvýšení DPH z 10 na 14 procent, mohla by voda v příštích letech podražit někde až na 90 korun za kubík.