Centrum sociálních služeb Písečtí nechtějí

Písek – Lidem se nechce žít na píseckém sídlišti Portyč. Radnice chce na sídlišti vystavět nízkoprahové Centrum sociálních služeb a uspořádala anketu, aby zjistila, co si Portyčtí myslí o jejím záměru i o životě na sídlišti. Respondenti označili stavbu centra jako špatný nápad a sídliště označili za velmi nepříjemné místo k životu. Jako jeden z hlavních důvodů uvádějí soužití s romskou menšinou.

Centrum sociálních služeb má podle písecké radnice sloužit mládeži ze sociálně slabých rodin a přispět k lepší integraci romské menšiny. Ostatní obyvatelé sídliště Portyč se však proti jeho vzniku postavili – při veřejném projednávání i v anketě, kterou radnice uspořádala.

Vedení města je však předvědčeno, že přes jednoznačný nesouhlas ve skutečnosti lidé pouze nepochopili, k čemu má nová instituce být. „Přes mnohé snahy vysvětlit, k čemu to centrum má sloužit, to občané nechápou nebo to nechtějí chápat,“ komentoval starosta Ondřej Veselý výsledek ankety – více než polovina z 815 respondentů řekla Centru sociálních služeb jasné ne.

Se starostou souhlasí také občanské sdružení Naděje, které by mělo centrum provozovat. Portyčtí jsou prý mylně přesvědčeni, že půjde o místo, kam se budou stahovat Romové. Ačkoli má jít i o jejich integraci, centrum má podle sdružení jiný cíl. „Na sídlišti Portyč není jenom romský problém, ale problém s mládeží jako takovou. Bude se to používat pro všechny děti,“ uvědl Václav Matuška ze sdružení Naděje.

Že právě soužití s Romy je největší problém sídliště, je ale přesvědčeno ještě více lidí, než kolik jich odmítá Centrum sociálních služeb – téměř 70 procent respondentů radniční ankety. To nepopírá ani starosta. „Ta věc tam doutná a je otázka, kdy zahoří. Je nutné řešení,“ sdělil.

O případném vzniku centra budou rozhodovat zastupitelé 3. listopadu. Problém mezi komunitami žijícími na portyčském sídlišti však svým hlasováním nevyřeší.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)