Na jihu Čech se našla munice z válečného skladu

Skoronice - Amatérští historici začali ze země vytahovat skoro po sedmdesáti letech munici ze zničeného válečného skladu na jihu Čech. Pátral po ní tým ze sdružení Jantarová komnata, který už pět let hledá podzemní továrnu na výrobu německých stíhaček na Šumavě. Teď si na chvíli odskočil na Kaplicko do míst, kde okupanti střelivo ukrývali a pak likvidovali.

Podle historických pramenů byl válečný německý muniční sklad v zarostlém lomu u Skoronic, dnes je z něj skautské tábořiště. Do povětří ho vyhodili prchající vojáci.

Během 15 minut najdou členové klubu první náboje. V zemi jsou i zbytky pásů do protiletadlových zbraní. Detektory kovů během hledání nepřetržitě pískají. V mokré hlíně se tak v hloubce kolem 20 centimetrů objevují střepiny a i staré granáty.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

„Našlo se tady spoustu munice, nevybuchlé i vybuchlé,“ uvedl zakladatel klubu Jantarová komnata Tomáš Petráň. Munice se našla i v zemi blízko ohniště, kde se táborníci shromažďují. Další náboje byly na břehu řeky a v lese.

Podle starosty Kaplic Pavla Talíře (KDU-ČSL) nikdo o skladu nevěděl, místní sem přišli až po válce.

Pyrotechnici tuto oblast už v minulosti zkoumali a odvezli odsud několik desítek kilogramů munice. Odstřelili ji pak Boleticích. Letos v kraji pyrotechnici zasahovali asi na 60 místech. Nejčastěji zajišťovali a odváželi k likvidaci válečné dělostřelecké granáty. Podobných nálezů v kraji ubývá. Například velkou leteckou pumu pyrotechnici naposledy likvidovali před třemi lety v Českých Velenicích.