Politici se sjednotili, aby zachránili otáčivé hlediště

Český Krumlov - Poprvé v historii se sjednotili čeští politici, kteří podporují otáčivé hlediště v zahradě česko-krumlovského zámku. Rozhodli se společně postupovat proti nařízením UNESCO. Organizace vyzvala k urychlenému odstranění točny ze zahrady. Česko bude usilovat o zachování hlediště.

Podle původní dohody měla točna na svém místě zůstat do roku 2015. Politici by ji tam ale rádi viděli natrvalo. „Musíme po dvaceti letech nečinnosti českého státu nastartovat proces, abychom dali dohromady reálný projekt,“ říká Stanislav Brunclík, mluvčí ministerstva kultury.

Potom jsme na sebe v Paříži žalovali

Podle zastánců otáčivého hlediště jde o přelomový okamžik v jednání. „Konečně je tady jasný signál ze strany státu. Zatím jsme byli zvyklí na to, že stát říká točně ano, ale potom jsme na sebe v Paříži žalovali,“ komentuje vyjádření ministerstva Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje za ČSSD. „Největší posun je, že se zapojily všechny zúčastněné strany,“ říká starosta Českého Krumlova Dalibor Carda (též ČSSD).

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Celý projekt vzejde z národní architektonické soutěže. České Budějovice ji už jednou chystaly, ale kvůli nejisté budoucnosti hlediště se nerealizovala. „V roce 2006 se odhadovalo, že by příprava a realizace soutěže zabrala přibližně 9 měsíců a přišla na dva miliony a dvě stě tisíc korun,“ informuje Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice), primátor Českých Budějovic.

Jednání nebudou jednoduchá

Koncepce má řešit nejen novou podobu otáčivého hlediště, ale také památkáři žádanou rekonstrukci letohrádku Belarie. „Jsou tam vlhkostní problémy a standardní údržba chybí,“ říká k tomu Pavel Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu.

S výsledným projektem pak chtějí zástupci ministerstva jednat na Výboru světového kulturního dědictví. „Jednání nebudou jednoduchá,“ přiznává mluvčí ministerstva Brunclík. Česká strana už na jednání mnoho času nemá. Do února 2013 musí UNESCU předložit zprávu o stavu památek.