Almásy z Toflova gangu dostal v jiné kauze podmínku

Brno - Městský soud v Brně potrestal za podvod dvouletou podmínkou člena takzvaného Toflova gangu Miloše Almásyho. Bývalý detektiv jihomoravské hospodářské a kriminální policie a jeho komplic – rovněž bývalý policista – Roman Velecký údajně slíbili brněnské podnikatelce Věře Koudelkové, že u policie ovlivní vyšetřování v její prospěch. Nešlo sice o žádný z případů, kvůli nimž byla šestice členů takzvaného Toflova gangu zadržena, má však velmi podobný scénář. Podle obžaloby si totiž za „zvrácení případu v podnikatelčin prospěch“ vzali Almásy a Velecký 270 tisíc korun.

Soud potrestal Almásyho dvěma lety vězení s podmínkou na pět let. Musí také uhradit pokutu 200.000 korun. Roman Velecký dostal 15 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Oba odsouzení musí navíc nahradit podnikatelce způsobenou škodu. „Paní Koudelková je taková jaká je, soud bohužel uvěřil její verzi. My máme svoji verzi, ta zatím vyšla vniveč. Závěr soudu samozřejmě respektujeme, ale nesouhlasíme s ním,“ hájil Almásyho nevinu jeho obhájce Petr Stoklas. Na svém si stál i Roman Velecký. „Skutky, které jsou mi kladeny za vinu, se nestaly. To je všechno, dál to nebudu komentovat,“ uvedl Velecký, který se na místě proti verdiktu odvolal. Kauzou se bude proto zabývat brněnský krajský soud.

Bývalí policisté byli s podnikatelkou v kontaktu v roce 2009. Žena tehdy čelila vyšetřování v kauze údajného úvěrového podvodu. Když hledala advokáta, známý jí prý doporučil Almásyho. S ním i Veleckým se prý několikrát sešla a ve třech splátkách jim zaplatila peníze, které žádali. Expolicista ale dnes u soudu zdůraznil, že mělo jít o zcela legální právní zastoupení. Podle jeho obhájce je celý proces postavený jen na tvrzení podnikatelky, která je nedůvěryhodná. Za úvěrový podvod byla Koudelková nakonec opravdu pravomocně odsouzena. Soudce Petr Schlangmann měl ale na kauzu zcela jiný názor. „Získané částky kapitánce Katarině Krajčové ani jiné osobě nepředali a nikdy tak neměli v úmyslu,“ uvedl v rozsudku soudce Městského soudu v Brně Petr Schlagmann. Při rozhodování soud přihlédl i k audiozáznamům, které si podnikatelka při jednáních pořídila. 

Koudelková u soudu již dříve jako svědkyně řekla, že za vyřešení případu chtěli muži 500 tisíc korun, z toho 200 tisíc korun prý mělo jít policejní vyšetřovatelce. Zbytek peněz činil poplatek za jejich právní služby. U soudu vypovídala i policejní vyšetřovatelka. Odmítla, že by kdykoli převzala jakýkoli úplatek i že by vyšetřování vedla ve prospěch podnikatelky.