Extremisté plánují i přes zákaz demonstrovat v Havířově

Havířov (Karvinsko) – Havířovský magistrát zakázal Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS) páteční mítink, na němž se mělo hovořit o problematice stěhování nepřizpůsobivých obyvatel do města. Příznivci radikální pravice se však ve městě hodlají sejít i navzdory zákazu, strana má v úmyslu rozhodnutí napadnout soudně.

„Předseda DSSS Tomáš Vandas již prohlásil, že mítink se v nahlášeném termínu uskuteční za všech okolností a přípravy na něj jsou v plném proudu,“ uvedl místopředseda strany Jiří Štěpánek. Na pátek se připravují policisté. „Sbíráme informace. Budeme připraveni, aby nedošlo k narušení pořádku či porušení zákona,“ prohlásila mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Pokud se členové DSSS opravdu pokusí demonstraci uskutečnit, policie je vyzve, aby se rozešli. „Když neuposlechnou, zasáhneme,“ řekla.

Magistrát ve svém rozhodnutí uvádí, že se obává o zdraví účastníků mítinku i obyvatel města. „Shromáždění bylo svoláno na dobu, kdy jsou na různých místech republiky obdobné nepokoje, kdy se obyvatelé určitých částí obce cítí ohroženi tzv. nepřizpůsobivými a naopak jiné skupiny se cítí ohroženy zase těmito radikálními skupinami,“ uvádí se v rozhodnutí. Magistrát se proto obává, že by během mítinku nebo po jeho skončení mohly eskalovat nepřátelské nálady, a mohlo by tak být ohroženo zdraví lidí. Právě v případech, kdy je ohroženo zdraví lidí, lze mítink zakázat.

Příjezd pravicových radikálů do Nového Boru
Zdroj: ČT24

Úřad ve svém rozhodnutí přihlédl i k zářijovému mítinku DSSS ve městě, kde strana vyzývala k netoleranci romské menšiny. „Dělnická strana s argumenty pro zákaz shromáždění nesouhlasí, považuje je za neopodstatněné a za snahu omezit svobodu slova a shromaždování. DSSS proto okamžitě podá žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě,“ uvedl Štěpánek.

Na problémy s nepřizpůsobivými obyvateli si stěžují hlavně lidé z městských částí Šumbark a Prostřední Suchá. Nejvíce je trápí zvýšená kriminalita, nadměrný hluk, nepořádek i slovní či fyzické potyčky. Ze statistik rovněž vyplývá, že ve městě vzrostla kriminalita. Město proto již připravilo sérii opatření, která mají situaci zlepšit.

Napjatá situace panuje už delší dobu také na severu Čech. Počátkem srpna ji vyhrotil údajný útok pětice Romů s mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O dva týdny později se další incident odehrál v Rumburku. Do ulic severočeských měst kvůli nepokojům vyrazily policejní posily. Konaly se demonstrace a protestní pochody. Situace využívají právě pravicoví extremisté.