Zastupitelé odvolali starostu Brna - Králova Pole

Brno – Starosta brněnské městské části Královo Pole Ivan Kopečný (ODS) byl odvolán. Důvodem odvolání byl audit magistrátu, který upozornil na údajné porušení zákona o veřejných zakázkách. Kopečný byl jedním z nejdéle sloužících brněnských starostů, Královo Pole vedl posledních 17 let.

Hlasování o odvolání starosty vyvolala opoziční ČSSD. To nakonec dopadlo velmi těsně, starosta byl odvolán hlasem šestnácti zastupitelů z třiceti. Proti hlasovali členové koaliční TOP 09 a ODS, jeden z nich přesto musel zvednout ruku pro odvolání, členové Strany zelených a lidovci totiž místnost před neveřejným hlasováním opustili.

Zastupitelé upozornili i na to, že Kopečný byl ve funkci kritizován. Nedávno na veřejnost pronikla audionahrávka, kde se chlubí spolustolovníkům, že v 90. letech uplácel novináře. Vedení královopolské radnice v minulosti kritizoval také radní Pavel Paleček (dříve TOP 09, dnes nezávislý). Kvůli nesouhlasu s rozhodováním majetkové komise z ní odešel. Od té doby bylo zastupitelstvo v Králově Poli v patové situaci, rozštěpené na dva tábory. Opozice i koalice tu má patnáct hlasů, vedení dnes odvolaného starosty Kopečného (ODS) tak nemohlo nic prosadit. 

Ivan Kopečný (ODS)

Dvaašedesátiletý starosta je členem zastupitelstva Králova Pole od roku 1990. Byl jedním z nejdéle sloužících starostů v Brně, tuto funkci zastával od roku 1996 až do svého dnešního odvolání. V médiích se nedávno objevil v souvislosti s nahrávkou, na které mluví o uplácení novinářů na začátku 90. let. Svá slova později vysvětlil jako bláboly v hospodě.