Zavinili smrt, o řidičák nepřijdou, rozhodl soud

Jihlava - Odlišný názor, jak trestat řidiče, kteří zaviní smrtelnou dopravní nehodu, mají soudci v Jihlavě. Konkrétně letos tam okresní soudce nařídil ve dvou případech zákaz řízení, jeho krajský kolega ale trest při odvolání zrušil. A tak šoféři, kteří svou jízdou někoho zabili, řídí dál.

Dva podobné případy. V Jezdovicích na Vysočině nedala řidička přednost motorkáři. Ten po střetu zemřel. Na silnici z Nové Říše do Telče přišel o svou patnáctiletou dceru pan Hrůza. Jela na kole na přehledném úseku. Šestadvacetiletý řidič ji svým autem při nepřiměřeně rychlé jízdě srazil, dívka nehodu nepřežila.

Soudce okresního soudu Vladimír Sova chtěl spoluviníkům obou nehod odebrat řidičský průkaz, už kvůli tomu, že na silnici zavinili smrt. Viníci se odvolali ke krajskému soudu, ten jejich žádosti vyhověl a rozhodnutí okresního soudu zrušil. Proč, k tomu se krajský soud odmítl vyjádřit.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

S tím se ale těžko smiřuje otec zemřelé cyklistky i soudce Sova. „Doufali jsme, že dojde k nápravě, že se to vrátí k projednání a že mu alespoň vezmou řidičák. To, co dostal, je netrest,“ míní Marek Hrůza. Také podle Sovy by ztráta řidičského oprávnění třeba jen za spoluodpovědnost za smrt v dopravě měla přijít automaticky. To si myslí i koordinátorka Besip Miloslava Vojtová. „Měli by nést odpovědnost už kvůli tomu, že to působí špatně celospolečensky a nevýchovně na ostatní řidiče,“ řekla.

Kvůli zásadním nejasnostem ohledně sjednocení názorů poslal soudce Sova stížnost pro porušení zákona na ministerstvo spravedlnosti. Chtěl, aby byl dán podnět nejvyššímu soudu a ten rozhodl, jak v takových případech postupovat. „Spis se vrátil s tím, že stížnost pro porušení zákona podána nebude,“ oznámil Sova.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové nemůže ministerstvo hodnotit rozhodnutí nezávislých soudů, to je na soudcích. Zásadní nejasnosti v rozhodování jihlavských soudů tak trvají dál. Sjednotit jejich názory může jen nejvyšší soud.