Táborské radnici dluží každý třetí nájemník

Tábor – Pohledávky města Tábor enormně rostou, v současné době činí téměř 31 milionů korun. Na seznamu neplatičů je zhruba 1250 domácností. Přibývá jich i v některých dalších jihočeských městech, nikde ale nedluží tolik peněz. Úplně největší táborské dlužníky přivedlo neplacení nájemného do bytů bez koupelny, teplé vody a se společnými záchody.

V domě pro neplatiče pomohlo místní občanské sdružení. Více než čtvrtina jeho nájemníků už nájem platí a splácí i předchozí dluh. Přesto v letošním roce přibylo více než 300 nových dlužníků. Pohledávky města vzrostly o šest milionů korun. Radnice využívá terénní pracovníky i exekuční firmu. Vymáhání dluhů za nájemné je přesto složité – mimo jiné proto, že ten, kdo neplatí, má zpravidla i jiné a ještě mnohem větší dluhy.

„Často si podle mých zkušeností právě na úhradu bydlení lidé vezmou půjčku, kterou ovšem později nezvládnou,“ říká právní specialistka na oddlužení Ivana Seifertová. Potvrdila však, že počet klientů, kteří chtějí být oddluženi, narůstá. O miliony korun přichází kvůli dluhům na nájemném i města, která mají podstatně méně bytů, než má Tábor, a dlužníků v nich výrazně nepřibývá.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V Jindřichově Hradci radnice každý měsíc upomíná zhruba každého desátého nájemníka. Ve srovnání s Táborem je celkový dluh od roku 1992 zanedbatelný – přibližně čtyři miliony korun.