Samice Prga dorazila k pražským zubrům na jih Polska

Praha – Na druhý pokus pracovníci pražské zoologické zahrady úspěšně převezli zubří samici Prgu do jihopolského parku Bieszczady, kam se měla spolu s dvěma dalšími mláďaty stěhovat už v září. Kvůli špatné reakci na uspání však zůstala v Praze a na 800 km dlouhou cestu na jih Polska se vydala až v pondělí. Po více než měsíci se tak setkala se staronovými zubřími sousedy Prokopem a Princeznou.

Převoz tentokrát podle ošetřovatelů proběhl bez problémů i díky zabrání uspávacích látek. Lehké komplikace nastaly pouze při vypuštění do výběhu. „Oproti předchozím mláďatům byla Prga o něco neklidnější,“ sdělil kurátor kopytníků Zoo Praha Jan Marek. Ohrada, kde žijí Princezna, Prokop a nyní i Prga, leží v místě, kam na podzim a v zimě přicházejí divocí zubři. „Je zde velká šance, že se místní stádo dostane do kontaktu se zubry z pražské zoologické zahrady. Předpokládáme, že se sblíží a my je tak budeme moci na jaře vypustit do volné přírody,“ popsal další plány se zvířaty v tiskové zprávě ředitel polského národního parku Tomasz Winnicki. 

V Zoo Praha má chov ve volné přírodě vyhubeného zubra evropského dlouhou tradici. Od roku 1954 se v ní narodilo přes 90 mláďat. Díky tomu mohla opakovaně poslat odchovaná mláďata do programů návratu do přírody. V aklimatizační ohradě parku už cestu ke svobodě našla dvě česká mláďata převezená v roce 2005, další transport se uskutečnil o rok později po úspěšném začlenění těchto dvou zvířat do volně se pohybujícího stáda. Zubři v něm žijí spolu s dalšími zhruba 150 kusy.

Samice Prga při převozu do Polska
Zdroj: ČT24/ČTK

Miroslav Bobek, ředitel ZOO Praha: 

„Smyslem projektu je posílit populaci volně žijících zubrů v Bieszczadech, oživit jejich krev. Je to součást mezinárodního úsilí.“

Loni žilo v pohoří Bukovské vrchy něco přes 300 zubrů. Vypuštěni tam byli do přírody poprvé v 60. letech minulého století. Vrátili se tam po dvou stoletích. Jde o potomky zubra původem z Kavkazu a samic chovaných v zoologických zahradách. Jinde v Polsku, v Bělověžském národním parku na severovýchodě země, žije největší stádo zubrů ve volné přírodě na světě, čítá okolo 460 zvířat.

Zubři z pražské zoo
Zdroj: ČT24/ČTK

Zubr evropský byl ve volné přírodě vyhuben zhruba před sto lety kvůli rozsáhlému kácení lesů. Přežil jen díky umělému chovu v zoologických zahradách a jiných chovatelských zařízeních. Od roku 1932 existuje pro zubry mezinárodní plemenná kniha, vznikla jako první svého druhu na světě. Evropské zahrady koordinují chov od roku 1996. První pokusy o návrat zubrů do volné přírody se uskutečnily už v 50. letech minulého století. Začátkem tohoto století žilo v přírodě v místech původního výskytu už 31 stád, a to v Polsku, Bělorusku, Litvě, Ukrajině a v Rusku.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)