Nymburské K-centrum končí, došly mu peníze

Praha - Po téměř třinácti letech končí Kontaktní centrum Nymburk. V regionu nabízelo pomoc drogově závislým. V současné době už nemá z čeho platit provoz. Dotace letos pokryly jen třetinu výdajů centra. Ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli škrtům příspěvek výrazně zkrátilo a Středočeský kraj letos K-centru dokonce neposlal vůbec nic.

Za dvanáct a půl roku prošlo nymburským K-centrem tisíc tři sta uživatelů drog, jeho pracovníci zlikvidovali téměř sto devadesát tisíc použitých injekčních stříkaček. Šlo o první zařízení svého druhu v kraji. Teď ale končí. „My jsme byli zvyklí pracovat s rozpočtem téměř dva miliony korun, v současné době máme na roční provoz pět set šedesát tisíc, což nestačí ani na pokrytí nutných dvou a půl až tří úvazků v přímé péči,“ uvádí ředitel společnosti Semiramis-Laxus Pavel Plaček.  

Středočeský kraj letos K-centru nedal ani korunu. Domníval se totiž, že zařízení získá peníze z evropských fondů. Potřebné výzvy ale nakonec úřad nevypsal. Radní pro sociální věci přiznává, že kraj má teď jiné priority. „My teď nemůžeme rušit pobytové služby a nechávat zdravotně postižené nebo seniory na ulici,“ hájí rozhodnutí radní Zuzana Jentsche Stodolová. 

Zaměstnanci K-centra ale upozorňují na to, že chybějící protidrogová služba taky přináší svá rizika. „Výměna injekčního materiálu i další práce s uživateli drog vedla k tomu, že byla malá incidence, tedy malý výskyt žloutenky typu C a HIV, což teď bude problém,“ odhaduje Pavel Plaček.

O šedesát procent se snížila taky dotace od ministerstva práce a sociálních věcí. Zatímco vloni poslalo téměř milion korun, letos jenom čtyři sta tisíc. „Ministerstvo bohužel v tomto konkrétním případě dalo na doporučení kraje, ukázalo se, že to bylo špatné doporučení,“ říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. 

Aby se předešlo podobným problémům, ministerstvo má v plánu rozdělovat od příštího roku peníze na sociální služby podle vlastních kritérií. Nymburské K-centrum už se pravděpodobně zachránit nepodaří, díky evropským penězům by se ale mohly alespoň obnovit terénní programy.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)