Veterinář zmizel i s kartami zvířat, farmáři jsou paralizovaní

Žlutice – Farmáři na Žluticku řeší neobvyklý problém. Správce Ondřej Zlatohlávek, který pro ně dělá veterinární agendu, zmizel. Kromě toho, že jim dluží peníze, nevrátil ani průvodní karty hospodářských zvířat. Registrační kartu přitom musí mít každé zvíře od narození až po prodej na jatka. Bez ní farmáři nemůžou se zvířaty obchodovat a hrozí jim i další výdaje.

Evidenční karty zapůjčil před půl rokem plemenáři i farmář z Veselova Milan Pícha. Doteď mu ale veterinář nic nevrátil, nikdo navíc neví, kde je. „Stojí mi tady pět jatečních býků, které nemůžu bez těchto karet prodat, krmím je, starám se o ně, víceméně dneska už na tom prodělávám,“ řekl farmář ČT. Škoda už podle něj přesahuje sto tisíc korun, cena býků může navíc klesnout až o třetinu.

Pomohly by kopie evidenčních karet, získat je ale není tak jednoduché. „S tímto případem jsme se setkali poprvé, když ty karty jsou ukradené, tak vlastně existují, takže je to trochu jiný případ, než když jsou zničené,“ uvedl vedoucí odboru ústřední evidence z Českomoravské společnosti chovatelů Jan Turek. Postižených farmářů je v regionu několik, před kamerou ale mluvit nechtějí. Ministerstvo zemědělství už ale v reakci na kauzu uvedlo, že farmářům, kteří o karty přišli, vystaví náhradní.

Policie po plemenáři pátrá už od poloviny července

Plemenář Zlatohlávek ale lidem dluží i peníze, které od nich vybral na registrační poplatky. Od některých zemědělců si dokonce i půjčil. Případem se proto zabývají také kriminalisté. „Policie hledá 60letého plemenáře, který má fiktivní adresu na magistrátu města Karlovy Vary, policisté muže hledají už od poloviny července,“ potvrdil mluvčí Policie ČR Karlovy Vary Pavel Valenta.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)