Boj pražských ruin vyhrál bazén, Šlechtovka dál chátrá

Praha – Opravy polorozpadlé budovy Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce letos nezačnou – tak jako mnohokrát dříve. Rada hlavního města se při druhém čtení městského rozpočtu rozhodla přesunout 45 milionů – určených původně k opravě „Šlechtovky“ – na výstavbu bazénu Šutka na místě další známé pražské ruiny. Magistrát přitom původně plánoval, že bude Šlechtova restaurace zrekonstruována do září příštího roku.

Plán na obnovu kdysi slavného výletního místa, která má celkově stát 180 milionů korun, se začal hroutit už dříve. Úředníci totiž zatím váhali a přes sliby o urychlené rekonstrukci magistrát ve skutečnosti zatím ani nepodepsal smlouvy s dodavatelem. „Obnova je připravena, ale dodnes nebyla zahájena,“ shrnul stav prací šéf Národního památkového ústavu Ondřej Šefců.

Městští radní však rozhodli, že více než rozpadající se kulturní památka potřebuje peníze rozestavěný plavecký bazén Šutka. Kvůli sporům o pozemky se jeho výstavba zastavila na počátku 90. let, teď však už je vlastnictví půdy zřejmé a město chce opuštěnou ruinu přeměnit v akvapark. Jeho výstavba má stát podle odhadů 600 milionů korun.

Podle ředitele památkářů je však stav, ve kterém kvůli bazénu Praha nadále zanechá Šlechtovu restauraci, ostudný. Návštěvníci Stromovky budou připraveni o krásné výletní místo a mimořádnou architekturu. „Chátrající budova park jen hyzdí,“ poznamenal Ondřej Šefců.

Budovu Šlechtovy restaurace ohrozil letos v létě sesuv půdy ve Stromovce. Poničil zídku u historické budovy, před ní samotnou se však zastavil a základy nezasáhl.