Papírová Sbírka zákonů je přežitek, říkají starostové

Brněnsko, Královéhradecko – Změňte zákon, veřejná správa ušetří, vyzval poslance starosta Kobylnic na Brněnsku Lubomír Šmíd. Na mysli má předpis, který nařizuje obcím povinnost nechat občanům nahlédnout do listinné podoby Sbírky zákonů. Podle starosty je přežitý. Texty zákonů mohou obce získat elektronicky.

Na mnoha radnicích papírovou Sbírku zákonů poctivě odebírají a pečlivě vážou do knih. Například v Novém Bydžově jsou formálně připraveni nechat občana nahlédnout, jak nařizuje zákon. „Za celá léta nebyl do Sbírky zákonů nahlédnout nikdo,“ říká tajemnice městského úřadu Marcela Česáková.

Podobné zkušenosti má i Lubomír Šmíd, který starostuje v Kobylnicích s přestávkou devět let. „Za těch devět let si pamatuji na dva případy, kdy se někdo přišel podívat do Sbírky zákonů. A když jsem příslušnou část sbírky vyhledal, zjistil, že v ní stejně nemůže číst. Zákon, na který se díval, byl novelou, jež pouze popisovala, co se v kterém odstavci mění,“ vzpomíná.

Podle starosty Šmída zaplatí každá obec za Sbírku zákonů přes deset tisíc korun ročně, všechny obce pak v součtu téměř 70 milionů. „Mezi starosty to říká každý, že je blbost ji tisknout a povinně odebírat. Jsou to zbytečně vynaložené prostředky,“ dodává Šmíd. Dle jeho slov by stačilo, aby se do zákona dostalo, že elektronická podoba zákonů je rovnocenná.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

S elektronickou podobou pracuje například radnice v Hradci Králové. „Zákony máme přístupné na počítači, pokud přijde občan a cokoli potřebuje, vytiskneme mu aktuální znění. Listovat v papírově podobě by bylo velmi náročné,“ říká právnička hradeckého magistrátu Klára Holubová. Podle tajemnice magistrátu Markéty Bartušové Sbírka zákonů jako taková v elektronické podobě neexistuje, ale existuje hodně právních informačních systémů, které ji kopírují.

Resort vnitra nyní informuje obce o novém výkladu zákona. Podle něj mohou úřady zpřístupnit občanovi hledanou pasáž zákona na stránkách ministerstva na internetu. Proto třeba v Novém Bydžově Sbírku zákonů v listinné podobě odebírat od ledna přestanou.