Obnoveným lesoparkem v Perninku vede i naučná stezka

Pernink (Karlovarsko) - V krušnohorském Perninku skončila po roce obnova zanedbaného lesoparku, která přišla státní podnik Lesy ČR na zhruba šest milionů korun. Projekt se ale podařilo realizovat také díky dotacím z Evropské unie. Významná přírodní památka dostala novou atraktivní podobu a přes park nově vede i turistická naučná stezka.

Při regeneraci lesoparku Pernink posoudili lesníci zdravotní stav stromů pocházejících ještě z původní výsadby. Některé ošetřili a nevyhovující nahradili novými. „Vysadili jsme 11 tisíc a jsou mezi nimi i druhy, které nejsou v této oblasti zcela obvyklé,“ řekla pro ČT ředitelka karlovarského ředitelství lesů Barbora Klempířová. Jde o 26 druhů listnatých a sedm druhů jehličnatých.

Projektantka Zuzana Macešková: „Lesopark uprostřed divoké přírody je právě myšlenka původních majitelů zkrášlit prostředí pro veřejnost, která je zvyklá pouze na ty divoké lesy kolem.“

Obnovy se dočkala i nejzajímavější část lesoparku, takzvaný šnekový kopec. V parku vznikl po vzoru podobné zahradnické zajímavosti, která se dochovala v kroměřížské Květné zahradě. Prostor kopce zbavili lesníci náletových dřevin, kolem cest vysázeli stromy. Úpravami prošlo také prostranství kolem pomníku. „Na místě bývalého jezírka vznikla studánka s kaskádovým přítokem. Opravený je i altán a veškeré trasy lesoparkem jsou označeny. Na významných místech jsou informační tabule,“ podotkla ředitelka.

Další z řady zajímavostí, které mají přilákat do lesoparku návštěvníky, je netradiční forma křížové cesty. Tvoří ji 13 zastavení v podobě pro Krušnohoří typických javorů klenů. Tyto odolné stromy, které se na podzim červeně zabarvují a dosahují úctyhodné výšky, mají na svých kmenech umístěny obrázky křížové cesty. V lesoparku vznikl i umělý kopec osázený rostlinou barvínek, na cestách do lesoparku přibyly vstupní portály, součástí projektu byla i obnova odpočívadla doplněného pramínkem.

Původní lesopark vznikl v době mezi světovými válkami za přispění místního okrašlovacího spolku na ploše kolem 45 hektarů. Po druhé světové válce pustl a postupně se měnil v les, některé jeho původní části prakticky zanikly. Díky blízkosti Perninku byla ještě do doby před obnovou patrná a používaná síť původních, prošlapaných chodníků. Přeměna lesních porostů na lesopark znamená podle Klempířové kromě rozšíření možností k vycházkám do přírody také zvýšení biodiverzity, tedy druhové rozmanitosti.