Obyvatelé Hradce nad Moravicí žádají obchvat

Hradec nad Moravicí – Obyvatelé Hradce nad Moravicí houfně podepisují nově sepsanou petici. Žádají, aby se postavil obchvat, který by znovu vrátil do města klid. Denně totiž centrem projedou desetitisíce aut a kamionů, které přijíždějí po nově otevřeném fulneckém dálničním přivaděči. Organizátoři petice chtějí získat deset tisíc podpisů. Doufají, že jejich snahu podpoří také obyvatelé okolních měst a obcí.

Petici za urychlenou výstavbu obchvatu zorganizovali obyvatelé Hradce nad Moravicí s podporou radnice. „Od petice si slibujeme, že se bude aspoň vědět, že existuje nějaký Hradec nad Moravicí, který má problémy s průjezdností středem obce,“ říká místostarosta Hradce nad Moravicí Jan Špička. „Bydlím v podstatě dva metry od cesty, je to souvislý proud aut, přejít přechod přes silnici je téměř nemožné,“ stěžuje si místní obyvatel Pavel Škrobánek. Petici chce vedení města poslat na ministerstvo dopravy.

Šance, že bude petice úspěšná, je ale malá. Předpokládaná investice totiž vyžaduje minimálně tři miliardy korun. Problémy s intenzivním provozem přitom má mnoho měst včetně velkých okresních center. Obchvat by stejně jako Hradec na Moravicí chtěli například v Přerově, Náchodě nebo Chrudimi – ale i tam budou muset ještě dlouho čekat, než se situace zlepší.

„Ministerstvo dopravy je vázáno rozpočtem na příští rok, který mu přidělilo ministerstvo financí. Ty peníze, které má dispozici, byly rozděleny podle klíče prioritních dopravních staveb a obchvat Hradce nad Moravicí k nim nepatří,“ potvrzuje obavy Hradeckých mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiáš. Organizátoři petice se ale nevzdávají a doufají i v pomoc okolních obcí.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)