Exotika 2011 byla letos plná raritních exponátů

Lysá nad Labem – Výstaviště v Lysé nad Labem se změnilo v džungli plnou exotických živočichů a rostlin. Chovatelé a pěstitelé jich tam na přehlídce Exotika 2011 ukazují stovky. Třeba vzácné papoušky, unikátní ježuru novoguinejskou nebo největšího v Česku vystavovaného hada - krajtu tygrovitou. Tento 8 let starý exemplář váží 100 kilogramů a měří 6 metrů.

Levhart čínský jménem Messi se na výstavu do Lysé nad Labem málem nedostal, hned po narození ho chtěla jeho matka usmrtit. „U koček to bývá tak, že většinou mláďata zabíjí. Naštěstí ale matka tentokrát začala s tímto procesem odzadu, tudíž kocour přišel o ocásek, ale život se mu podařilo zachránit,“ vysvětlil Tomáš Machač.

Lidé si také mohli prohlédnout druhy zvířat, jež jinde na výstavě – v Evropě ani v Americe - jen tak neuvidí. Je jím třeba zvláštní savec, ježura novoguinejská, který se líhne z vajíček. Soukromý chovatel si ji přivezl letos z Indonésie. „Mohli vidět ježuru australskou, která byla v pražské zoo asi do roku 2004, ale novoguinejská je poprvé vystavena až u nás na Exotice 2011,“ pochlubil se manažer přehlídky Matěj Kosmák.

Co do počtu zastoupených živočichů ale suverénně vedou ptáci, na ploše pěti hektarů jich cvrlikají stovky. „Máme tady obyčejné andulky, malé ptáčky kanárky, i ty největší ptáky, které mají jenom specialisté,“ vypočítává vzácné exponáty Ladislav Žoha. Asi nejhezčím výstavním kouskem je však papoušek mada. Chovatelé těchto vzácných ptáků z Filipín by se v celé Evropě dali spočítat na prstech jedné ruky.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)