Plzeň slaví netradičně

Plzeň – Výročí vzniku samostatného československého státu pojala netradičně plzeňská radnice. Do muzeí, galerií, zoologické zahrady a některých sportovních zařízení měli lidé vstup za symbolických 28 korun nebo úplně zdarma.

Oslavy vzniku Československa začaly bohoslužbou v katedrále svatého Bartoloměje, biskup Mons. František Radkovský sloužil slavnostní mši za vlast. Veřejnosti se na státní svátek už tradičně otevírá plzeňská radnice, o komentované prohlídky historických prostor je mezi veřejností rok od roku větší zájem. „Návštěvníci se mohou dostat také do prostor, kam běžně přístup nemají,“ prohlásil primátor města Plzně Martin Baxa (ODS) a návštěvníci oslav jsou spokojení: „Bylo to pěkné, chodíme takhle pravidelně už třetím rokem. Dokážeme během jednoho dne stihnout spoustu věcí.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Symbolické vstupné vylákalo za kulturou tisíce lidí z Plzně i okolí, rekordní návštěvnost zaznamenali i v muzeu loutek. „Je to už tradiční akce, která trvá sedmým rokem,“ uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Zdeňka Kubalová. „Využíváme to stoprocentně, teď se věnujeme kultuře,“ uvedl další z návštěvníků. Plzeňských oslav se účastní i děti: „Nejvíc se těším do DinoParku, pak jdeme do Muzea loutek.“ Doslova ve švech praskala i zoologická zahrada, kvůli symbolickému vstupnému stály fronty u pokladen už od rána.

Počasí oslavám přálo a program tak mohla obohatit i atrakce na kolejích. Nejstarší provozuschopná elektrická tramvaj ve střední Evropě, tzv. Křižík, byla prohlášena movitou kulturní památkou, a proto nepřipadá v úvahu, aby jezdila třeba v dešti.