Z Labe vytáhli potopený bagr

Ústí nad Labem - Více než čtyři hodiny trvalo vylovení bagru, který se před deseti dny potopil s nákladním člunem v ústeckém Vaňově. S vyprošťováním stroje ze dna Labe pomáhal speciální jeřáb. Ten sem dorazil z Prahy - a právě na něj se několik dní čekalo. Asi pětatřicetimetrový člun, na kterém bagr stál, zatím zůstává v řece. V příštích dnech ho potápěči rozřežou na tři díly a ty pak jeřáb vyzvedne.

Bagr se po dlouhých přípravách objevil nad hladinou asi ve tři čtvrtě na dvě, jeřáb ho vyzvedl z vody a posadil na tlačný člun. Tím pro dnešek vyprošťovací práce skončily, pro potopenou loď se pracovníci vrátí v dalších dnech. „Bagr na člunu teď odjede na Mělník. Příští týden se začne s rozřezáváním toho druhého člunu, který je pod vodou. To bude trvat minimálně týden,“ řekl Jiří Mach z Povodí Labe.

Přípravy na vyzvednutí bagru trvaly celé dopoledne. Do řeky se nejprve museli ponořit dva potápěči, jejichž úkol byl stroj uvolnit od člunu a přikotvit k jeřábu. Vyprošťování postupovalo pomalu, potápěči se museli několikrát do vody vrátit. Jejich práce byla velmi riskantní, v Labi je viditelnost jen asi 30 centimetrů a velmi silný proud. Neustále hrozilo, že se mohutný stroj nekontrolovaně pohne.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Neobvyklá nehoda se stala ve středu 19. října, kdy se člun začal náhle a rychle potápět při čištění dna nad střekovskými zdymadly od nánosů z loňských povodní. Při nehodě se naštěstí nikomu nic nestalo, bagrista se stihl ramenem bagru zachytit o vedlejší tlačný člun a utéci. Z bagru začala unikat nafta, tu se ale hasičům podařilo zachytit a zlikvidovat. Příčiny potopení mnohatunového kolosu jsou zatím neznámé, jasno by mělo být, až se člun dostane opět nad hladinu.