Praha a její čtvrti se přou o dopravní stavby

Praha – Připomínky k návrhu územního plánu poslala řada pražských městských částí magistrátu. Největší spory vyvolávají dopravní projekty, některým radnicím v plánu chybí stavby, které by chtěly – například nový most přes Vltavu jižně od centra. Jiné čtvrti by chtěly zanesené trasy vymazat – pokračuje tak především spor o vedení dosud nepostavených částí Pražského okruhu. Celkem dostal magistrát od městských částí na 60 zásadních připomínek. Z materiálů, tento týden projednala pražská rada, však vyplývá, že magistrát doporučuje většinu připomínek zamítnout.

Nový most pro auta by měl podle přání Prahy 2 a Prahy 5 překlenout Vltavu v oblasti mezi Podolím a Braníkem. V oblasti sice už je Barrandovský most, ale ten, kdo ho nechce použít, obvykle jezdí přes Jiráskův most, Žitnou, Ječnou a Resslovou ulicí. Ty jsou proto často přetížené. Obě radnice věří, že nový most by situaci zlepšil. Magistrát s ním však nepočítá, dříve uvažoval, že by poblíž Barrandovského mostu druhé přemostění sice vzniklo, ale mělo být určeno pouze pěším a tramvajím. Nakonec plán zcela odložil, když se proti jakémukoli mostu postavila Praha 4.

Čtvrtá městská část naopak chce postavit novou tramvajovou trať z Podolí na Pankrác. To se ale zase nelíbí magistrátu. „Tramvajová trať by měla význam především ve vazbě na most před Vltavu, který však mezi Podolím a Smíchovem jižně od Vyšehradu není žádoucí,“ tvrdí město.

Dopravní stavby do nového územního plánu už zanesené by naopak chtěli vymazat Běchoviští, Chaberští, Suchdolští, Lysolajští a Nebušičtí. První tři městské části protestují proti navrženému trasování Pražského okruhu, zbylé dvě  zase odmítají rozšíření ruzyňského letiště.