Praha chce otevřít Šutku už příští rok

Praha - Bazén a akvapark v areálu Šutka bude dokončen na konci roku 2012. Novinářům to při dnešní prohlídce areálu řekla radní Aleksandra Udženija (ODS), která má na starosti majetek města. Stavba podle odhadů nakonec vyjde na 680 milionů korun s DPH. Na přelomu roku hlavní město vypíše výběrové řízení na provozovatele. Původně se měl areál slavnostně otevřít pro veřejnost letos 2. listopadu.

Hlavní město pro tento rok vyčlenilo na Šutku 150 milionů korun. Stavba si ale vyžádala dalších 105 milionů, které podle Udženije radní získají přesunem z jiných rozpočtových kapitol. Torzo bazénu tak do září letošního roku Prahu stálo už 286 milionů korun bez DPH. „Pro příští rok připravujeme v rozpočtu částku ve výši 330 milionů, která by měla stavbu kompletně dofinancovat,“ dodala Udženija. Rozpočet Prahy pro rok 2012 podle ní budou zastupitelé schvalovat v polovině prosince.

Stavební firma SMP, která objekt vloni převzala, v květnu zastavila většinu prací. Hlavnímu městu totiž došly peníze. Podle ředitele divize SMP Jiřího Bažanta je ale prakticky 80 procent technologie bazénu už hotovo. Na začátku příštího roku by firma měla začít s dalšími pracemi na dokončení areálu. Zakonzervování stavby by se městu v této fázi nevyplatilo. Ročně by stálo desítky milionů.

Plavecký areál Šutka
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Kromě padesátimetrového plaveckého bazénu budou mít návštěvníci k dispozici akvapark se skluzavkami a tobogány. V areálu bude restaurace, sauny a posilovna. Součástí projektu je i kompletní dostavba vodovodního přivaděče, parkoviště, komunikací a přilehlé křižovatky v Čimické ulici.

Areál se začal stavět již v roce 1986, stavba ale byla několikrát zastavena kvůli nedostatku peněz či restituci pozemků. Původní projekt počítal s vybudováním plaveckého bazénu. Minulé vedení radnice vybralo zhotovitele, který měl vybudovat bazén a v druhé fázi i akvapark. I současní radní se nakonec přiklonili k rozsáhlejší variantě dostavby.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)