Anonym v Praze hrozil bombami, policie evakuovala Anděl i My

Praha - Neznámý anonym prohání po Praze policejní pyrotechniky. Kvůli výhrůžce bombou bylo dnes odpoledne evakuováno obchodní centrum na pražském Andělu, po páté i na Národní třídě. Policie vyklidila i kasino na Václavském náměstí, po šesté pak dostala hlášení, že je bomba opět v Tescu na Národní třídě. Pyrotechnici tak museli obchodní dům znovu prohledat. Anonymní volající se podle policie dopustil trestného činu šíření poplašné zprávy.

První hlášení dostala policie ve 14.30. „Anonym nám sdělil, že v obchodním centru na Smíchově je uložen nástražný výbušný systém. Na místo okamžitě vyjel pyrotechnik a několik policejních hlídek,“ uvedla k bombě na Andělu policejní mluvčí Jana Rösslerová. Policisté podle ní museli začít prohledávat veškerá patra rozlehlého objektu včetně garáží. Podle serveru iDnes.cz měla bomba vybuchnout v šestnáct hodin, což se ale nestalo.

V 17.14 dostala policie další hlášení, tentokrát anonym hrozil bombou v Tescu na Národní třídě. Pyrotechnik se tedy z Anděla přesunul do obchodního centra My. Policie musela evakuovat kolem 1 800 lidí, žádnou výbušninu ale nenašla. V 18.15 volal anonym znovu a nahlásil bombu v kasinu na Václavském náměstí. „V 18.30 byl ale přijat další telefonát. Opět hrozící bombou v obchodě Tesco na Národní třídě. Pyrotechnici se tam proto budou opět vracet,“ řekla serveru Rösslerová.

„Policisté pracují i s variantou, že hlášení má na svědomí jedna osoba,“ prohlásila Rösslerová. Nevylučují ani spojitost s telefonátem o výbušnině ve škole v ulici Spojovací, který dostali na linku 158 kolem 06:30. Ráno tak museli zkontrolovat gymnázium, učiliště i přilehlý internát a střední školu. Evakuovali tisíc žáků a několik desítek zaměstnanců.

„Každým případem se musíme vážně zabývat, jako by tam výbušnina opravdu byla,“ řekl šéf pražských policistů Martin Vondrášek. Podle něj je v hlavním městě pyrotechniků na podobné zásahy dostatek, poskytuje je policejní prezidium. Mluvčí prezidia Veronika Hodačová uvedla, že do dnešních akcí se zapojili tři pracovníci pyrotechnické služby, dále psi vycvičení na vyhledávání bomb či cizinecká policie.

Anonym hrozil bombou i v neděli večer. Nástražný výbušný systém nahlásil ve stanici metra Hradčanská. Policie ji proto po 23. hodině uzavřela. Podle dozorčí stanice ale nic nenašla, stanice byla od rána normálně v provozu.