Trmický zámek je na prodej

Trmice – Ústí nad Labem chce prodat novogotický zámek v sousedních Trmicích. Původně ústecká čtvrť se před sedmnácti lety stala samostatným městem, zámek ale zůstal ve vlastnictví Ústí a tamní magistrát ho pak Trmicím výhodně pronajímal. Teď se ho ale chce zbavit.

Kulturní centrum nově vzniklého města, tak viděli před lety budoucnost zámku představitelé Trmic i radní většího Ústí nad Labem. Proto se dohodli na jeho pronájmu za korunu ročně. V Ústí teď ale změnili názor. „Informaci o záměru prodeje zámku jsme se dozvěděli z novin,“ uvedla starostka města Trmice Jana Oubrechtová (nez.). Náměstkyně primátora Ústí nad Labem Helena Kubcová (ODS) však namítá: „Dozvěděli se to tak, jak má být správně. Až po rozhodnutí rady města.“ A Jana Oubrechtová podotkla: „Zatím je taková nálada koupit – nekoupit.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Trmické radnici vadí především požadovaná cena, dvacet milionů korun je půlka ročního rozpočtu města. „My jsme v minulosti byli ochotní uvažovat o ceně 10 milionů korun,“ dodala starostka Oubrechtová. Náměstkyně Kubcová však ujistila: „Dvacet milionů není přemrštěná cena.“ Starostka Trmic však říká: i když se nedohodneme, zámek z města nikdo neodnese. Podle trmických opozičních zastupitelů ale starostka musí udělat všechno proto to, aby zámek mohli dál využívat místní lidé. „Jestli bude jedinou možností ho koupit, pak jsem pro, jej za rozumných podmínek koupit. Ty rozumné podmínky bude ale potřeba vyjednat,“ prohlásil zastupitel města Trmice Tomáš Kraus (ODS).

V Trmicích jsou přesvědčeni, že příliš zájemců o koupi nebude. Zámek totiž postupem času obklíčila z jedné strany dálnice a z druhé teplárna. „Každý záměr prodeje je do určité míry zkouškou, kolik bude zájemců. Ale určitě jsme vstřícní k jednání s městem Trmice,“ uzavřela Helena Kubcová.

V jednom se trmičtí radní s opozičními zastupiteli shodují: nejdřív je třeba zjistit, kolik bude nutné do zámku investovat. Do té doby nemá smysl jednat o ceně.