Analogové vysílání je pro sever Moravy a Slezsko minulostí

Praha - Dnes o půlnoci bylo ukončeno analogové vysílání České televize pro celou Severní Moravu a Slezsko. Odmlčel se analogový signál například z vysílače na Pradědu nebo z ostravských Hošťálkovic. V polovině listopadu by pozemní vysílání měly vypnout také komerční televize.

Přesně o půlnoci stiskl zaměstnanec vysílače tlačítko, jenž navždy ukončilo analogové vysílání na severu Moravy a ve Slezsku. Každý, kdo ještě na tento analogový signál spoléhal a nepřipravil se zavčas na plánovanou digitalizaci, nebude moci ode dneška sledovat své oblíbené pořady.

Podle mluvčího projektu digitalizace televizního vysílání Tadeáše Nováka je vypínání zemského analogového vysílání na Severní Moravě bude o něco složitější než v ostatních oblastech. Je to prý zejména urychlením digitalizace ze strany České televize. Digitalizace by měla probíhat v několika datech.

Úplná analogová tma pohltí Severní Moravu a Slezsko až 11. listopadu, kdy i komerční televize začnou vysílat pouze digitálně. Jedinou výjimkou jsou některé menší vysílače na Jesenicku a Zlínsku. Tam vydrží analogový signál ještě minimálně další měsíc.

Tadeáš Novák, mluvčí projektu digitalizace televizního vysílání:

„30. listopadu dojde k definitivnímu vypnutí analogových vysílačů České televize. Ostatní zbylé vysílače budou v provozu do konce digitalizace dané technickým plánem přechodu, který je v červnu 2012.“

I přestože informační kampaň k digitalizaci probíhá už déle než dva roky, řada lidí řeší přechod na digitální vysílání až na poslední chvíli.

Veškeré důležité informace o digitalizaci televizního vysílání je možné najít na webových stránkách www.digitalne.tv, nebo lze kdykoliv zavolat na bezplatnou infolinku 800 90 60 30.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)