Karlovarská koalice se rozpadá, nová už se rýsuje

Karlovy Vary – Koalice, která vládne v Karlových Varech, je na pokraji rozpadu. Dospěla k němu po půlročním zmítání, během kterého zbytek koalice odvolal primátorova náměstka Jiřího Kotka (Alternativa), a kdy primátorova KOA vypověděla koaliční smlouvu – aby nakonec ve vládnoucím uskupení K20 zůstala. Nyní však odvolaný náměstek Kotek, který dosud většinou hlasoval s koalicí, vypověděl poslušnost a spolu s Otmarem Homolkou z koaličního hnutí O co jim jde?! odmítl podpořit program schůze zastupitelstva. Opozice se pokusila situaci využít k odvolání primátora a jeho náměstka, ale v tom už neuspěla. Primátor Petr Kulhánek však uznal, že v současné situace nemůže K20 pokračovat. Chce proto jednat o nové koalic. Ačkoli však představitelé opozičních ODS a ČSSD volají po mimořádných komunálních volbách, je možné, že se nakonec spokojí s podílem na vládě krajskému městu.

Jiří Kotek a Otmar Homolka nezměnili svůj názor ani při opakovaném hlasování o programu schůze zastupitelů, jejich strany proto mohou záhy přijít o místa v radě. Primátor Kulhánek ale zatím nechce uvažovat, které strany by se mohly zapojit do nové koalice. V té současné jsou KOA, TOP09, Alternativa a O co jim jde?!, které mají – včetně rebelujících zastupitelů – celkem dvacet hlasů z 38členného zastupitelstva. Do nové koalice by se mohla připojit ODS, Josef Malý z TOP09 už prohlásil, že by se účasti další pravicové strany nebránil.

ODS podmiňuje vznik nové koalice formálním zánikem té stávající. „ODS je připravena s vyjednávacím týmem ve složení Jiří Vaněček, Radek Zamrzla a Vlastimil Balcar zahájit ihned jednání k ustanovení nové koalice, nikoliv ovšem k sanaci stávající K20,“ uvedl předseda karlovarské ODS Jiří Vaněček. Další představitel ODS Werner Hauptmann ovšem ráno nevyloučil možnost předčasných komunálních voleb. Takovou myšlenku označil primátor Kulhánek za předčasnou. Vznik nové koalice ale časově omezil, zastupitelstvo by totiž mělo 13. prosince projednávat městský rozpočet na příští rok.

Každý z rebelujících zastupitelů označil jiný důvod, proč program schůze nepodpořil. Otmar Homolka uvedl, že proti programu schůze hlasoval proto, že nebyl zařazen jeden z bodů, na kterých mu záleželo. Václav Kotek potom prohlásil, že program schůze nepodpořil, protože koalice neplní některé sliby, které občanům před volbami dala. Kotkovi jde především o důsledné řešení problematických kroků města v minulém volebním období. Zastupitel prohlásil, že nadále nemůže K20 podporovat. Dodal, že městská „vláda“ vlastně řádně nefunguje, protože strana KOA před časem vypověděla koaliční smlouvu. Zbylé strany však na vypovězení smlouvy nebraly zřetel a rada stále existuje. Kotek po vzniku K20 působil jako náměstek primátora, v červnu však byl odvolán.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Primátor Kulhánek poukázal na zásadní změnu Kotkova postoje. Ten po svém odvolání z místa náměstka uvedl, že se sice už necítí být členem koalice, ale bude ji nadále podporovat. „Teď se ukázalo, že svůj názor změnil, protože dnešní body zastupitelstva nebyly nijak sporné. Musíme se s nastalou situací co nejdříve vyrovnat a co nejdříve zahájíme nová koaliční jednání,“ uvedl Kulhánek.

V karlovarském zastupitelstvu má KOA osm mandátů, ČSSD i ODS po sedmi, Alternativa pět, TOP 09 a KSČM čtyři a hnutí O co jim jde?! tři mandáty. Protože má zastupitelstvo 38 členů, potřebuje každá koalice alespoň 20 hlasů – právě tolik dosud měla i ta, která zřejmě záhy skončí.