Nádraží v Mariánských Lázních rozšíří autobusový terminál

Mariánské Lázně – Prostor před mariánskolázeňským nádražím prokoukne. Dnes začala výstavba terminálu příměstských autobusů a MHD, v dosud prázdném rozlehlém prostoru před nádražní budovou se proto místo zbytků starých autobusových zastávek objeví stanoviště nová, lépe bude vypadat také stanice městské hromadné dopravy. Výstavba nového terminálu bude stát 75 milionů. Investorem je kraj, který získá většinu peněz zpět z evropských fondů. Město se k projektu připojí tak, že zaplatí úpravu okolí terminálu – dosadí veřejné osvětlení nebo zeleň.

Mariánskolázeňské nádraží dosud trochu připomínalo doktora Jekylla a pana Hydea – na jedné straně návštěvníci lázní vystoupili na čerstvě zrekonstruovaném nádraží, když ale prošli příjemně vyhlížející halou, ocitli se na rozlehlé prázdné ploše vyzdobené starými autobusovými zastávkami s rozbitými skly a přerostlými stromy.

Nově má prostor dostat podobu kolonády, aby symbolizoval, že lidé přijeli do lázeňského města, sdělil náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil. Celkem u nádraží vznikne šest stanovišť pro příměstské autobusy a centrální stání pro městskou hromadnou dopravu. Lidé, kteří k vlaku přijedou autem, budou moci zaparkovat na novém parkovišti s 61 místy.

Karlovarský kraj připravil projekt tří terminálů. Prvním byl terminál v Sokolově, který je v plném provozu od září, navazuje stavba mariánskolázeňského terminálu a posledním bude terminál v Chebu. Začátek jeho stavby se odsunul kvůli odvolání jednoho z účastníků výběrového řízení. Podle Navrátila nyní probíhá druhé kolo výběru dodavatele, a pokud nenastanou nové problémy, mohlo by se se stavbou začít v lednu příštího roku.