Cizinec okradl seniory o statisíce, skončil ve vazbě

Brno - Brněnští kriminalisté dopadli cizince, který v Brně, ale i okolních městech a vesnicích okrádal seniory. Scénář byl vždy stejný, přišel, aby jim vrátil peníze z přeplatku zdravotního pojištění. Vždy mu ale chyběly drobné a potřeboval rozměnit. Senioři mu tak pokaždé nechtěně vyzradili, kde mají peníze uložené. Muž toho v nestřeženém okamžiku využil a odnesl si hotovost od tisíců po statisíce korun. Za celkovou škodu ve výši 930 tisíc mu hrozí až 8 let vězení. Okradení senioři už navíc své úspory zřejmě neuvidí, padesátiletý podvodník je stačil prohýřit.

Muž jako podvodník rozhodně nevypadal a v seniorech tak vzbuzoval důvěru. „Všichni jej popsali jako seriózního muže v obleku, který se choval velmi slušně a uměl perfektně česky,“ popsal pachatele policejní mluvčí Pavel Šváb. Nikdo z okradených netušil, že na místa přijíždí ve vypůjčeném voze a že oficiální desky, které vždy držel v rukou a v nichž měly být seriózní dokumenty, jsou jen nástrojem zloděje.

Osudným se mu stal jeho poslední návrat do Brna, kdy už kriminalisté znali jeho totožnost. V nočních hodinách projel nadlimitní rychlostí kolem radaru strážníků. Ti ho zastavili a zjistili, že po něm policie pátrá. „Srdeční kolaps, který sehrál, už byla jen krátká labutí píseň. Poté, co lékaři vyloučili jakoukoliv zdravotní indispozici zadrženého, se dostal do rukou kriminalistů,“ dodal Šváb.

K případům se zadržený muž odmítl vyjádřit. Prohlašoval pouze, že v České republice v době spáchání kráděží nebyl. Jeho slova ale vyvrátily otisky prstů u okradených seniorů a dokonce videozáznam jedné z krádeží. Kriminalisté ho proto obvinili z krádeže a porušování domovní svobody. Ve vazbě čeká na soudní proces, který mu za vysoce nebezpečný a zavrženíhodný způsob jednání může vyměřit léta za zdmi vězení.