Praha obnovila výdej karet opencard

Praha - Pražský magistrát dnes odpoledne obnovil výdej karet opencard. Obnovení dodávky je možné díky rozhodnutí rady hlavního města, která dnes schválila nákup 132 000 karet v hodnotě devět milionů korun bez DPH. Město mělo podle informací z minulého týdne karet nedostatek a vydání některých typů se tak mohlo prodloužit.

Podle vedení města je současný nákup dočasným řešením. Karty nyní městu dodá stejná firma, která je dodávala dosud. Dlouhodobého dodavatele chce ale Praha vybrat ve výběrovém řízení, jehož uzávěrka je tento týden. Dalších asi 300 000 karet bude totiž město potřebovat v příštím roce, kdy vyprší platnost těm držitelům opencard, kteří si o kartu požádali v roce 2008.

„Tímto zrychleným procesem jsme zajistili téměř okamžitou obnovu dodávek čipových karet opencard občanům,“ uvedl náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Karty pro expresní výdej byly podle něj k dispozici již dnes od 14:00 na přepážkách magistrátu v Jungmannově ulici.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Projekt ale vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých médií byly zakázky přidělovány stejným firmám napojeným na známé pražské podnikatele.