Osud lipové aleje rozděluje obyvatele Velešína

Praha – V jihočeském Velešíně nyní řeší dilema, zda dát přednost zachovalé lipové aleji, či potřebnému supermarketu. Výstavbě plánovaného střediska má podle developerských plánů ustoupit řada stoletých stromů, což se nelíbí místním ochráncům přírody. Spor o lipovou alej však nerozděluje pouze ekology a stavaře, ale rozhádal také místní radnici.

Velešínská alej dnes lemuje místní silnici, ale pamatuje i bývalou císařskou cestu. Podle místostarosty Jiřího Růžičky stromy nevykazují známky porušení či chorob. Likvidace více než stoletých lip je však nezbytná, pokud má v budoucnu v blízkosti stát supermarket. Mohutné stromy totiž brání příjezdové cestě na potenciální staveniště. „Opravdu žádná z těch variant neznamená, že bychom mohli zásadním způsobem to množství stromů ušetřit,“ říká jednatel developerské společnosti František Chrást.

Podle místostarosty Velešína Jiřího Růžičky má padnout 7 až devět vzrostlých stromů. Místní občanská sdružení však hodlají proti plánu nadále protestovat. „Doufám, že v tomto případě zvítězí zdravý rozum a tento významný krajinný prvek bude zachován,“ uvedla Monika Machová-Wittingerová ze sdružení Jihočeské matky. Spor o alej však rozdělil také místní radnici, která připravuje prodej pozemku pod budoucím obchodem. Většina zastupitelů se nicméně přiklání k souhlasu s kácením. Stavitelé jim navíc dávají záruku, že na místě vysadí nové stromy.

Spor se však dále zkomplikoval v okamžiku, kdy ochranáři prohlásili alej za chráněnou památku a za pravdu jim dal také odbor životního prostředí v Kaplicích. „Nevidím důvod, proč by se mělo kácet, protože by si ty dvě rozhodnutí odporovala,“ uvedl starosta Kaplic Pavel Talíř.

Osud velešínské lipové aleje tak budou v následujících měsících řešit úředníci z krajského úřadu. Jisté je, že stromy do konce roku na svém místě stoprocentně zůstanou a teprve v příštím roce se rozhodne, zda je dřevorubci pokácí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)