Praha po objevu podzemních pilířů opraví Husův pomník

Praha – Restaurátoři během dlouho plánovaného průzkumu pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí objevili čtyři metry hluboký suterén se zděnými základy sochy. Opěrné části v útrobách pod pomníkem nejsou výrazně poničené, ale zrezivělé spoje, které jednotlivé části sousoší drží pohromadě, musejí být opraveny. Při ponechání současného stavu by v budoucnu podle restaurátorů známého díla Ladislava Šalouna hrozil některým jeho částem rozpad.

Secesní pomník Praha v minulých letech už několikrát zamýšlela opravit, plány však vždy nevyšly kvůli nejasnostem ve způsobu financování. Po zjištění stavu útrob je však podle magistrátu oprava nutná. Rekonstrukce za zhruba 18 milionů korun by měla začít na jaře. Podobná sousoší je třeba podrobit revizi minimálně každých padesát let. Socha na Staroměstském náměstí je z roku 1915.

Odborníci v připravovaném materiálu navrhnou výměnu spojů uvnitř sochy. „Bronz je materiál, který má vysokou kvalitu, ale šrouby jsou skoro všechny zrezivělé. Spoje mezi jednotlivými částmi sochy se tak rozestupují a dovnitř proniká voda,“ řekla Petra Hoftichová z galerie hlavního města Prahy. Dešťová voda narušuje i zděnou konstrukci pomníku. „Oprava zdiva ale nutná nebude, postačí konzervace,“ doplnila.

Z magistrátního materiálu vyplývá, že oprava měla začít dřív, termín se ale posunul kvůli nálezu suterénní zděné partie v podzemí pod sochou. Restaurátoři v hlubokých základech žádné nové artefakty nebo památné předměty nenašli. Podzemí ale bude třeba odvodnit. Víc informací nechtěla Hoftichová k objevu sdělit. „Vstup do podzemí zatím není zabezpečen. Hrozí tedy, že by mohl někdo vniknout dovnitř a památku poškodit nebo si ublížit,“ uvedla.

Socha znázorňuje mistra Jana Husa stojícího uprostřed skupiny postav, mezi nimiž jsou husité a pobělohorští emigranti. Bronzový povrch je po letech mechanicky poškozen, zasáhly ho i střely a na konci druhé světové války střepy z vybuchlé pumy. Restaurátoři proto sochu stejně jako žulový podstavec kompletně vyčistí a opraví. Na kovové plochy nanesou ochrannou vrstvu.