Aktivisté chtějí omluvu za rozpuštění šumavské blokády

Praha – Účastníci blokády kácení šumavských stromů napadených kůrovcem budou od policie požadovat omluvu za nepřiměřený zákrok v oblasti Ptačího potoka. Několikadenní protestní akci ekologů a dobrovolníků v srpnu policie rozpustila a zákrok považuje za adekvátní. Účastníci blokády však zásah označili za nezákonný a za pravdu jim dalo říjnové rozhodnutí Krajského soudu v Plzni. Kromě zaslání a zveřejnění omluvy aktivisté chtějí záruku, že se při případných dalších rozmíškách s úřady policie proti nim opět nepostaví. Žádají i odchod odpovědných lidí a zvažují další právní kroky včetně požadavku finančního odškodnění.

Místopředseda soudu Václav Roučka v říjnu řekl, že spolu s ostatními vyhodnotil blokádu jako veřejné shromáždění. Věc proto posuzoval podle zákona o shromažďování a policejní kroky, které k rozpuštění shromáždění vedly, byly tím pádem v rozporu se zákonem. Krajské vedení policie ale za svým postupem stojí a zastává názor, že blokáda aktivistů nebyla shromážděním ve smyslu zákona o právu shromažďovacím.

Ekologové se chtějí na ministerstvo vnitra obrátit s tím, že požádají o zaslání omluvy svému zmocněnci a její zveřejnění na webu vnitra nebo policie ve formě tiskové zprávy. Chtějí také, aby je ministerstvo informovalo o tom, jaká opatření byla přijata, aby k podobným zásahům nedocházelo, a o tom, zda, jak a kolik policistů bylo potrestáno. „Jde o potrestání lidí, kteří byli osobně zodpovědní za to, že zásah proběhl – to znamená krajského policejního ředitele a velitele zásahu,“ upřesnil mluvčí blokády Vratislav Vozník. Západočeský policejní ředitel Jaromír Kníže ještě jako šéf tachovské policie velel v roce 2005 spornému zásahu proti účastníkům Technoparty CzechTek.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)

Policie od počátku trvala na tom, že její zákrok byl v souladu se zákonem. Soudní rozhodnutí stále nepovažuje za zásadní zlom v případu rozehnání šumavské blokády. „Soud nepřezkoumával ani nerozhodoval o zákonnosti jednotlivých zákroků policistů. Pouze konstatoval, že se dle jeho názoru jednalo o nesprávný postup při rozpuštění neohlášeného shromáždění,“ sdělila policejní mluvčí Martina Kohoutová. V úterý navíc mluvčí oznámila, že plzeňská policie podala i proti tomuto rozhodnutí kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Právnička Zuzana Candigliotová z Ligy lidských práv však dnes uvedla, že kasační stížnost má podle ní minimální šanci na úspěch.

Ministerstvo bude mít na vyřízení žádosti půl roku. Pokud jí nevyhoví, doporučí účastníkům vymáhat své požadavky soudní cestou. Mluvčí blokády Vozník na dnešní tiskové konferenci řekl, že by se k žádosti mělo připojit více než 200 lidí. Má prý navíc informace o čtyřech lidech, kteří chtějí v souvislosti se zákroky policie požadovat peněžní satisfakci. Ministerstvo ale chce s rozhodnutím vyčkat na vyjádření kasačního soudu. Aktivisté jsou však připraveni o omluvu usilovat i u soudu.