Mladou dvojici v Novém Boru napadli nezletilí

Nový Bor (Českolipsko) - Policie už zná osoby podezřelé ze čtvrtečního napadení mladé dvojice v Novém Boru na Českolipsku. Jedná se o nezletilé. Žádné obvinění ale zatím nepadlo. Bez dalších podrobností to dnes uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Po pachatelích druhého útoku, při němž byl zbit dvacetiletý mladík, police pátrá. V obou případech údajně byli útočníky mladí Romové.

Po incidentu v parku u kina skončil osmnáctiletý mladík v nemocnici s otřesem mozku a zlomeným nosem. O tři roky mladší dívka byla zraněna na hlavě. Než na místo přijela policie, útočníci zmizeli. „Podezříváme už konkrétní osoby, obviněn zatím nikdo nebyl. Ještě probíhají výpovědi svědků,“ řekla Baláková. Dalšího mladíka zbili dva útočníci v noci ze soboty na neděli v novoborské části Arnultovice. „Konkrétní podezřelou osobu zatím nemáme,“ potvrdila mluvčí.

Do města, kde o prázdninách skupinka místních Romů zaútočila mačetami na hosty v baru, se v úterý v reakci na oba poslední incidenty vrátily i policejní posily. Na bezpečnost v ulicích policisté z pořádkových jednotek dohlíželi už po srpnovém útoku. Starosta Jaromír Dvořák uvedl, že chce situaci řešit i s místní romskou mládeží. V úterý vyzval žáky novoborských škol, aby své spory neřešili násilím.

Policejní inspekce dnes zároveň oznámila, že nezjistila žádné pochybení policistů zasahujících při brutálním mačetovém útoku Romů. Podle mluvčí Radky Sandorové obdržela inspekce kvůli incidentu od zadržených dva podněty, které se týkaly údajného napadení ze strany policistů. Dva útočníky ve věku 15 a 37 let policie dopadla a obvinila z těžkého ublížení na zdraví a z přečinu výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství. Sedmnáctiletý Jakub Husák se přihlásil sám a i on byl obviněn. Po zbylých dvou, šestatřicetiletém Antonínu Sinovi a devatenáctiletém Jakubu Žigovi, policie podle televize Nova pátrá jako po uprchlých.