Strážníci v Ústí natáčí zásahy na mini kameru

Ústí nad Labem – Strážníci městské policie v Ústí nad Labem začali natáčet všechny své zásahy na kameru. Na výtržníky to podle nich zabírá lépe než cokoli jiného. Město se rozhodlo kamery pořídit také proto, že nedokázalo čelit stížnostem na chování strážníků. Novými kamerami se chystá zklidnit také problémové sídliště.

Třicet nových miniaturních kamer, které mají strážníci připevněné na uniformě, testují v Ústí teprve pár dní. Už teď si ale pochvalují, že mají větší efekt než domluva nebo donucovací prostředky. „Pokud je upozorníte, že se rozhovor natáčí, tak se většinou zklidní a situace se potom dá zvládnout celkem pohodlně,“ potvrdil strážník Zdeněk Mašek.

Kamerami chce město čelit i stížnostem na chování některých strážníků. „Určitě je to pro nás bezpečnější a nejenom pro nás, ale i pro toho, proti komu zasahujeme, protože je kompletně monitorovaný celý zásah,“ uvedl vrchní komisař Městské policie Ústí nad Labem Pavel Jindra.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Ústí nad Labem má jeden z největších kamerových systému v republice. Ulice tu hlídá skoro 150 kamer. Do konce roku chce město nakoupit dalších 11. Mají pomoci vyřešit situaci na sídlišti, kde jsou problémy s bezpečností. Náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS) doufá, že se potom situace zklidní: „Každá kamera už tím, že někde je, působí na lidi psychicky, to znamená, že oni se chovají klidněji.“