Na Chebsku někdo brutálně ubil psa, hrozí mu až dva roky

Tři Sekery – V obci Tři Sekery na Chebsku někdo brutálně ubil psa. Podle místních to byl 72letý cizinec, který v obci už delší dobu bydlí. Podezřelý muž obvinění odmítá. Pokud se ale jeho vina prokáže, podle policistů by šlo o jeden z prvních případů, kdy po legislativních úpravách hrozí násilníkovi za týrání zvířat vězení, a ne jen pokuta.

Umláceného psa našli lidé na příjezdové cestě k domu, kde cizinec bydlí. Jeho sousedku Martinu Strnadovou přivedl na místo psí nářek. Zvířeti už ale nedokázala pomoci. Žena je přesvědčená, že štěně surově napadl právě její soused. Na zemi navíc našla kus dřeva, kterým podle ní muž psa zřejmě několikrát udeřil.

Starostka Dagmar Strnadová (nez.) proto přivolala do obce policii. „Je to velmi konfliktní osoba, která si prostě vykládá zákony tak, že pokud se mu hodí, tak je to v pořádku, a pokud ne, tak neslyší,“ řekla ČT. Němec, který trvale ve Třech Sekerách žije, ale jakoukoli vinu odmítá. Chová psy i kočky a tvrdí, že má zvířata rád: „Já nevím, kdo to byl. Přišly sousedky, přijeli policisté a prohlíželi zahradu.“

Policie už ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat. Spis nyní posuzují veterináři. Podle ředitelky Krajské veterinární správy Karlovy Vary Márie Slepičkové jde o hrubé porušení zákona, které je klasifikované už jako trestný čin. Pachateli v takovém případě hrozí trest až dva roky. Ještě předloni by přitom za podobnou věc hrozila jen pokuta. Po roce 2010 ale stát postihy za týraní zvířat výrazně zpřísnil.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)