Kutnohorští hledají způsob, jak vyhnat kamiony

Kutná Hora – Na takřka nekonečný seznam měst, která se chtějí rychle zbavit kamionů, přibyla Kutná Hora. Nákladní dopravu do města přivedla stavba obchvatu v nedalekém Kolíně, podle Kutnohorských se posledního půl roku takřka nedá žít u hlavní silnice. Zlepšit se může situace až na konci příštího roku, kdy bude kolínský obchvat hotov. Obyvatelé však sepsali petici, chtějí se domoci provizorního opatření na snížení hluku a zvýšení bezpečnosti. Radnice sama mnoho nezmůže, policisté jí ale slíbili časté kontroly, které mají řidičům kamionů cestování Kutnou Horou znechutit. Ředitelství silnic a dálnic zatím uvažuje o způsobu, jak nákladní dopravu z města odklonit.

Do Kutné Hory vede od Prahy státní silnice s čestným číslem I/2, která pokračuje dále do Pardubic s odbočkou na Jihlavu. Přesto byla vilová čtvrť na okraji města zvyklá na klid. „Nájezd“ kamionů proto způsobil pozdvižení. V Kutné Hoře se děje totéž, co třeba v Náchodě, Chrudimi nebo obcích, kterými prochází náhradní trasy za dálnici D8 – obyvatele trápí nepřetržitý hluk, domům praskají zdi. „Mám v domě praskliny a mokro. Znamená to, že izolace odchází a že se pohybuje podloží,“ shrnula obyvatelka Kutné Hory Jana Fraňková. Denně městem projíždí zhruba tisíc těžkých nákladních aut, jejich počet se za půl roku násobně zvýšil.

Podle starosty Iva Šance přivádí kamiony do Kutné Hory několik příčin. „Jednak se chtějí vyhnout mýtnému na dálnicích, zejména na hradecké dálnici – kamiony od Pardubic a Hradce jezdí tudy,“ shrnul jeden. Důležitější ale je, že Kolín je kvůli stavbě obchvatu takřka neprůjezdný. Nejkratší objízdná trasa, na které kamiony nesjedou z kapacitních státních silnic, přitom vede právě přes Kutnou Horu.

Žádný způsob, jak kamiony z města „vyhnat“, však neexistuje. Radnice očekává, že se nákladních automobilů zbaví za rok, kdy se vrátí na kolínskou silnici a budou jezdit po dokončeném obchvatu. „Pro šoféry bude výhodnější před Kutnou Horou sjet,“ podotkl starosta.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Na otevření kolínského obchvatu do prosince 2012 ale Kutnohorští čekat nechtějí. Zatímco občané začali podepisovat petici za odklonění kamionů, starosta požádal Středočeský kraj a Ředitelství silnic a dálnic o pomoc. Není vyloučeno, že se jí dočká. „Zvažujeme různé možnosti, jednou z nich je odklonit těžkou nákladní dopravu od obce Církvice na Kolín místo na Kutnou Horu,“ shrnula mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Než stát nebo kraj s kamiony něco udělá, chce radnice jejich řidičům jízdu městem co nejvíce znechutit. Policie začne v Kutné Hoře častěji měřit rychlost a nákladní automobily kontrolovat.