Zlínská zoo poprvé odchovala vzácného hadilova písaře

Zlín - Zlínská zoologická zahrada se pyšní jedním z nejcennějších odchovů ve své historii. Přirozeně odchovala hadilova písaře. Mládě tohoto afrického dravého ptáka se vylíhlo jako druhé ve snůšce v polovině června. První ale po několika týdnech uhynulo. Počet odchovů hadilova je unikátní i v rámci zahrad z celého světa. Podle Pavla Shromáždila z lešenské zoo se každoročně dají spočítat na prstech jedné ruky.

Zlínská zoo se chovem tohoto dravce zabývá od roku 2002, kdy získala první čtyři ptáky - tři samce a jednu samici. Dopárování samců se ošetřovatelům podařilo až o pět let později. „Protože jde o ptáky, kteří jsou velmi citliví na rušivé podněty, jimiž může být prakticky cokoliv, začali jsme již s předstihem v zázemí zahrady budovat chovatelské prostory, které byly určeny právě pro chov hadilovů,“ poznamenal Shromáždil. I tak se ale první mládě vylíhlo až loni. Kvůli nešťastné události však uhynulo. V té době již vážilo téměř dva kilogramy.

Dravec pomáhá farmářům od jedovatých hadů

Další vejce ptáci snesli letos. První z mláďat se vylíhlo 7. června, druhé 12. června. Nicméně ani tento odchov nebyl jednoduchý. První z mláďat po necelých třech týdnech uhynulo. Ve voleti se mu vytvořil tak velký vývržek, že ptáka udusil. Nešťastná událost ošetřovatele donutila ke změně. Rodičům začali předkládat ručně stažené usmrcené laboratorní myši, které navíc porcovali. Zbavovali je lebky, nohou, ocásku, aby předkládané krmení bylo co nejjemnější. „Naši chovatelé denně stahovali myšky, aby se případ velkého vývržku už neopakoval. V prvních dnech stačilo 'upravit' dvě až tři myšky denně. S růstem mláděte myší přibývalo, a tak ošetřovatelé po několika týdnech již během dne zručně stahovali i kolem 40 myší,“ popsal Shromáždil.

Zlínská zoo poprvé v historii odchovala hadilova písaře.
Zdroj: ČT24/Zoo Zlín

Pro svůj způsob obživy je hadilov považován za velmi užitečného ptáka. V některých částech jižní Afriky chovají farmáři na svých pozemcích ochočené hadilovy, kteří jejich území zbavují jedovatých hadů. Je vynikajícím běžcem a většinu času tráví na zemi. I když dokáže létat, činí tak velmi nerad. Druhové jméno „písař“ získal hadilov díky volným perům na hlavě, která lidem připomínala brk zastrčený za ucho středověkého písaře.