Velbloudí síť sjednotí západočeské krajské instituce

Plzeň – Radnice měst, nemocnice, záchranka i hasiči v Plzeňském kraji se v příštích letech napojí na síť nazvanou Camelnet. Má zrychlit komunikaci mezi institucemi, zlepšit tak kvalitu poskytovaných služeb a také snížit provozní náklady. Kraj zatím dokončil první etapu jejího vývoje, celkem bude zavedení „velbloudí sítě“ stát 46 milionů korun.

Camelnet trochu připomíná zapomenutý americký projekt informační superdálnice – úředně organizovaná datová síť má však propojit pouze významné instituce v Plzeňském kraji a umožnit rychlý přenos velkých objemů dat. Podle krajských informatiků na to Internet a jeho dnešní infrastruktura nestačí. „Dovedete si představit, jak dlouho může trvat přenést data z Plzně do Domažlic,“ poznamenal vedoucí krajského informačního odboru Václav Koudele. Občané podle něj pocítí přínos například ve zdravotnictví, když nebudou muset s rentgenovým snímkem přejíždět mezi okresními nemocnicemi.

Zprovoznění sítě má pocítit také krajská pokladna, ačkoli do startu region investuje 46 milionů. Potom ale může elektronická komunikace přinést úspory například na materiálu. „Mělo by se tvořit méně papírových dokumentů,“ uvedl hejtman Milan Chovanec.

Jako první se ke Camelnetu připojily radnice Klatov, Domažlic, Tachova, Přeštic a Nýrska, ke kterým záhy přibudou oblastní střediska Správy a údržby silnic. Poté se připojí záchranka a hasiči. „Pro nás to určitě bude zlepšení datového přenosu – zrychlení a zkvalitnění,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Alena Marešová. Novou síť využije také policie. Na dva centrální zdroje budou napojeny bezpečnostní kamery nebo také informační tabule s výstrahami na silnicích.

Kompletní síť Camelnet by měla být dokončena v roce 2015. Rozvíjet by se však měla i potom. Plzeňský kraj ji chce napojit na zahraniční regionální infrastruktury.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)