Odsouzeného pedofila zprostil soud obžaloby za znásilnění přítelkyně

Brno - Brněnský krajský soud dnes překvapivě zprostil obžaloby ze znásilnění bývalé přítelkyně jednatřicetiletého Lukáše Dostála. Pedofil se sadistickými sklony tak zůstane ve vězení pouze 7,5 roku za znásilnění a sexuální zneužití pěti brněnských školaček, z nichž nejmladší bylo šest let. Pokud by jej soud uznal vinným i ze znásilnění bývalé přítelkyně, hrozilo mu až deset let vězení, soudkyně ale ženu označila ze nevěrohodnou, a tak zůstane muž za tento čin nepotrestán.

Podle spisu měl přitom svoji tehdejší přítelkyni znásilnit v červnu roku 2008. Dívku si údajně pozval do bytu a navrhl jí, že jí z legrace dá na ruce pouta. Partnerka prý souhlasila, a to pouze pod podmínkou, že je pak hned sundá. Místo toho ji ale svlékl a znásilnil. Včera jeho bývalá přítelkyně musela na příkaz olomouckého vrchního soudu vypovídat před senátem. Během dvouhodinového výslechu, kdy stále plakala, však nebyla schopná žádného popisu, který učinila do policejního spisu. Právě proto se dnes soudkyně rozhodla, že Dostála za její znásilnění neodsoudí. „Nebylo prokázáno, že se skutek stal tak, jak je v obžalobě popsáno. Svědkyně je nevěrohodná, v její výpovědi jsou zjevné rozpory,“ píše se v rozsudku.

Lukáš Dostál bude přesto dál považován za zvrhlého násilníka. Podle soudních znalců je pro své okolí mimořádně nebezpečný. Trpí pedofilií se sadistickými sklony. Podle prvního rozsudku zneužil muž školačky ve věku od šesti do patnácti let od loňského května do srpna v Brně a okolí. Obvykle na ně číhal u dveří činžovních domů. Většinou je při příchodu nebo odchodu vtlačil do průchodu, u poštovních schránek nebo ve výtahu je pak svlékal a osahával. Dívkám vyhrožoval a některým přiložil pod krk nůž. Dívky většinou volaly o pomoc, nejmladší z nich se při útoku ze strachu pomočila. V některých případech se jim podařilo utéci, jindy násilníka vyrušili sousedé a utekl.

Dostál přitom vinu důrazně popíral od samého počátku. „Jsem nevinný, nic jsem neudělal a v životě jsem nikomu neublížil. Jsem slušný a vychovaný,“ řekl před časem u olomouckého vrchního soudu, který zkonstatoval, že není schopen si svoji úchylku připustit.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)