Demolici nepovolené vily v Pardubicích posvětil i soud

Pardubice - Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že podnikatel Miloš Holeček musí zbourat svou vilu v Pardubicích, kterou postavil v rozporu s územním plánem. Potvrdil tak rozhodnutí stavebního úřadu, který nařídil černou stavbu zlikvidovat. Informaci přinesl deník Blesk.

Poslední podnikatelovou nadějí je mimořádný opravný prostředek. „Miloš Holeček si podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu,“ uvedla vedoucí stavebního odboru městského obvodu 1 Lenka Tobolková. Stížnost ale nemá odkladný účinek. Stavební úřad tak nyní Holečka vyzve, aby zadal vypracování dokumentace, jak bude vilu bourat. Pokud tak neučiní, dokumentaci vypracuje sám úřad a zaplatí to majitel stavby, poté se uskuteční demolice.

Podnikatel začal stavět vilu Na Ležánkách v roce 2008 bez stavebního povolení. Získat ho nemohl, protože pozemek nebyl veden jako stavební parcela, jeho větší část je v územním plánu vedena jako rekreační zeleň. Stavební úřad proto rozhodl o odstranění stavby.

Holeček tvrdí, že městu v minulosti vyšel vstříc při směně a prodeji některých parcel a měl za to údajně přislíbenu změnu územního plánu v lokalitě Na Ležánkách. Jeho návrh však město před časem potřetí zamítlo. Za nelegální stavbu dostal také Holeček pokutu 200 000 korun. Rozhodnutí vloni potvrdil i Nejvyšší správní soud.