Nová koalice v Písku prosadila třetího místostarostu

Písek - Vedení Písku se na konci října ujala nová koalice a hned po prvním jednání už sklízí kritiku. Na čtvrtečním zastupitelstvu totiž prosadila zřízení třetího místostarosty. Stal se jím Josef Knot z TOP 09, který dostal 15 z 27 hlasů. Písek měl přitom doposud jen dva místostarosty, třetího zrušil kvůli úsporám. Původní koalice se rozpadla v dubnu, když z ní vystoupila ODS. ČSSD a Volba pro město (VPM) našli nového partnera u TOP 09.

O zrušení pozice třetího místostarosty se mluvilo už před volbami. Kvůli úsporám proti tomu tehdy nikdo neprotestoval. Opozice a zástupci občanů proto z nové funkce místostarosty příliš nadšení nejsou. Obávají se zvýšených výdajů. „I mně osobně byla tato pozice nabízena, ale já jsem ji odmítl, protože jsem ctil programy, se kterými jsme šli do voleb,“ reagoval zastupitel za ODS Miroslav Sládek.

Starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD) hájí novou funkci tím, že byla potřebná pro stabilizaci města: „To bylo řešení, které jsme neudělali proto, že bychom ho chtěli a že bychom z něj byli nadšení, ale je to řešení proto, abychom stabilizovali situaci ve městě.“ Knot by měl dohlížet na rozvoj, investice, majetek města a na dotační politiku. I on tvrdí, že šlo o kompromisní variantu: „Tedy pozici neuvolněného starosty, což bude výrazně menší ekonomický zásah do městského rozpočtu.“

Nová koalice má o dva hlasy víc než opozice 

Zastupitelé zároveň zvolili i nové členy rady - Rudolfa Tylla a Kláru Humpálovou (oba TOP 09). Devítičlenná rada má nyní čtyři zástupce z ČSSD, dva z VPM a tři z TOP 09. Původní povolební koalice potvrzená smlouvou vydržela 152 dní. Spolupráce mezi stranami nebyla ideální. Představitelé ČSSD a VPM tvrdili, že ODS neplní koaliční smlouvu. V zásadních rozhodnutích hlasovala proti koaličním návrhům.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)