Jižní Město staví zoopark, vedle ovcí a koz uvidíte i vydry

Praha - Na pražském Jižním Městě začalo budování zooparku, který dětem představí chov domácích zvířat i divoce žijící živočišné druhy. Poučit je také má o ekologické výchově. Zoopark vznikne u hlavní trasy k Milíčovským rybníkům. Výstavbu zaplatí společně městská část a občanské sdružení Tarrouca, které bude zařízení následně provozovat. Náklady městská část odhaduje na pět až sedm milionů korun.

Nový park má podle starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského (ODS) sloužit pro „rozšíření povědomí o spolužití zvířat a člověka“. Vnitřní expozice zařízení se bude průběžně přestavovat tak, aby odpovídala tomu, co se právě učí děti základních škol. „Zoopark bude sloužit zejména k oddechu pro všechny věkové skupiny našich obyvatel. Věřím, že si sem najdou cestu jak mladí lidé, maminky a rodiny s malými dětmi, ale také senioři,“ poznamenal Mlejnský.

Podle zástupkyně starosty Evy Štampachové (ODS) bude park vybudován na zanedbaném pozemku o velikosti asi 5000 metrů čtverečních. „Projekt má samozřejmě platné stavební povolení a v současné době je zahájena jeho první etapa,“ poznamenala Štampachová. Kolem parku navíc vede hlavní trasa k Milíčovským rybníkům i cyklostezka. „Je tedy velmi pravděpodobné, že se stane zajímavým cílem výletníků i z jiných městských částí,“ uvedla Praha 11 v tiskové zprávě.

Park bude zpřístupněn do konce léta příštího roku

V zooparku budou stáje pro kozy, ovce a drobné domácí zvířectvo. Vodní svět bude tvořit pavilon vyder, budou zde i pavilony drobných šelem a ptáků. Lákadlem má být také pavilon biotopu. Protékat jím bude potůček a bude v něm ukázka čistírny odpadních vod, ve které vodu čistí rostliny a jejich kořeny. Drobná zvěř se bude po zooparku pohybovat volně. Součástí areálu bude také záchranná stanice pro pomoc ježkům a drobným savcům.

Městská část do projektu vloží 2,5 milionu korun, sdružení Tarrouca zbytek. Některé projekty budou pro školy zdarma, další přednášky či konference by měly být placené. Výstavba má být dokončena do konce roku 2013, park ale již bude zpřístupněn do konce léta příštího roku. Radnice projekt připravovala několik let. Loni v červenci předpokládala, že akce bude stát 13,5 milionu korun a že část peněz získá z fondů Evropské unie.