Hodonínská zoo se chlubí zubřím mládětem

Hodonín – Mládě zubra evropského se v uplynulých dnech stalo novou chloubou zoologické zahrady v Hodoníně. K chovu zubrů se zoo vrátila letos v létě po 15 letech. Příliš se jí nedařilo. Z ranče Větrovy na Táborsku chovatelé přivezli zubřici Tamaru a zubřího býka Karla, který ale po čtrnácti dnech uhynul. Ukázalo se, že na zánět ledvin. Narození samičky tak bylo pro chovatele velkým překvapením.

„Po úhynu býka byla jeho partnerka ve výběhu opuštěná. Nebyli jsme schopni jí rychle sehnat dalšího zubra, který by jí dělal společnost. Vše vypadalo, že náš záměr vytvořit chovné stádo zubrů nemá moc velké šance na úspěch,“ řekla mluvčí zoo Bohuna Mikulicová.

Situace se ale změnila. K zubřici Tamaře a jejímu mláděti by měl v budoucnu přibýt v expozici zubří býk z bratislavské zoo a jalovice z Polska. Hodonínská zoo se vrátila k chovu zubrů, protože chce více prezentovat evropskou zvířenu.

Zubr evropský je největší volně žijící přežvýkavec v Evropě. Dorůstá v kohoutku až 1,95 metru a váží až 1 200 kilogramů. Dříve obýval stepi a listnaté lesy s prostornými pasekami. Člověk ho ale postupně vytlačil do méně vhodných biotopů v hlubokých lesích. Největší populace zubrů dnes žije v Bělověžském národním parku na hranicích Polska a Běloruska.