Trauma tabulky na Šumavě už pomohly prvním lidem

Kašperské Hory (Klatovsko) – Speciální traumatologické tabulky, které mají na Šumavě pomáhat lidem v nouzi, už přinesly první výsledky. Šest tabulek je proto nově umístěno i do okolí Kašperských Hor. Národní park Šumava začal tabulky rozmísťovat loni. Na území parku je jich nyní kolem 130. Rozmístění dalších správa parku v nejbližší době neplánuje.

„Případů, kdy lidem pomohly informace z tabulek k určení místa, je už několik,“ uvedl Jan Pecánek z modravské Informační a strážní služby (ISS) národního parku. Většina hlášení podle něj navíc byla z míst, kde široko daleko nic není. „Je to opravdu jediné záchytné místo v lese,“ dodal.

Přesné určení polohy je přitom pro záchranáře zejména v případě zranění v členitém šumavském terénu důležité. „Když se záchranáři snaží od člověka v nouzi získat popis místa, kde se nachází, je velmi často zkreslený, ovlivněný zdravotním stavem osoby a stresem, nebo ho dotyčný člověk nezná vůbec,“ poznamenal vedoucí ISS Petr Šrail. Tabulky na důležitých rozcestnících rozmístila před časem na Šumavě i horská služba.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Tabulky na trauma bodech mají velikost místopisné tabulky používané Klubem českých turistů. Na bílém podkladu je v horní části nápis „tísňová volání“ v češtině a angličtině, vlevo jsou nouzová čísla hasičů, policie, záchranné služby a tísňová linka 112. Tabulka obsahuje i nouzová čísla horské služby a ISS a také označení bodu.