Skládka v Roztokách je podle obyvatel nelegální

Roztoky u Prahy – Úřad v Roztokách u Prahy v těchto dnech řeší stále větší množství stížností na zavážení jednoho z městských pozemků odpadem. Podle místních obyvatel je pozemek v blízkosti obydlených domů černou skládkou. V pořádku podle občanů není jak termín pro povolení zavážek zeminy, tak četnost kamionů, které denně obydlenou zónou projedou. Podle zástupců města má majitel pozemku řádné povolení, přesto se vzhledem k okolnostem rozhodli poradit s právníky, zda a jak lze navážení zeminy zarazit. Někteří lidé totiž chtějí podat trestní oznámení na stavební úřad a hodlají se obrátit i na ministerstvo životního prostředí.

Obyvatelům roztocké části Žalov každý den znepříjemňuje život hluk, zvířený prach i těžká nákladní vozidla. Příčinou je pozemek, kam soukromá firma prostřednictvím až desítek aut denně zaváží zeminu. Podle mnohých však majitel pozemku překračuje podmínky v uděleném povolení. Důkazem je prý například množství aut, která denně čerstvý náklad hlíny dovezou. Na cestě, která vede těsně kolem rodinných domů, jen za hodinu a půl napočítal štáb ČT 15 plně naložených aut. „Té zeminy vozí víc, než je povolené, praskají nám baráky, jezdí už brzy zrána,“ uvedla obyvatelka Roztok Hana Klápová Novotná.

Povolení zavážet jámu po vytěžené zemině od stavebního úřadu získala firma Tesoro v březnu 2009. V současnosti však na stejný pozemek prý nechává dovážet půdu někdo jiný a navíc nelegálně. Podle některých obyvatel je totiž územní rozhodnutí už několik měsíců neplatné. „Rozhodnutí zní na firmu Tesoro. Bylo to vydáno 23. 3. 2009 a na straně 6 je napsáno, že je pouze na dva roky,“ sdělila Novotná.

Představitelé města však oponují, že úředně je vše v pořádku. Podle starosty města Jana Jakoba zmíněný termín v územním rozhodnutí neznamená, že do dvou let musí být práce ukončeny, nýbrž zahájeny. Místní však upozorňují, že i přesto jsou podmínky porušovány. Územní rozhodnutí například povoluje navážet maximálně 300 kubíků zeminy, což vychází asi jen na 20 aut denně.

K nelibosti kritiků se na skládce navíc začíná ve větší míře objevovat i jiný odpad než přírodní zemina. „Stavební a demoliční odpad, který v tom je přimíšen, tady nemá co dělat. Má tam být pouze zemina, která splňuje kriteria,“ řekl zástupce bývalé zavážecí firmy Vlastimil Boháč. Starosta Jakob ujistil, že obsah zaváženého pozemku nechá zkontrolovat.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)