V Tišnově má zřídit pořádek nový inspektor

Tišnov - Ničení majetku, špatně zaparkovaná auta a další drobné přestupky trápí v posledních letech jihomoravská města. Kvůli utahování opasků ale státní policie na vše nestačí a města si proto musí poradit sama. V Tišnově se teď proto rozhodli zřídit takzvaného inspektora veřejného pořádku.

Pana Milana Žáčka zná v Kuřimi téměř každý. Jako inspektor veřejného pořádku dohlíží nad městem už sedm let. Kvůli opakujícím se přestupkům a ničení majetku se teď po vzoru Kuřimi rozhodli zřídit pozici inspektora i v sousedním Tišnově. „Tento pracovník je schopen doručovat poštu, pomáhá třeba i při vyklízení bytu, je přítomen různým jednáním právě třeba i s méně přizpůsobivými občany,“ prohlásil místostarosta Tišnova Radovan Klusák. 

I když má inspektor veřejného pořádku podobné pravomoci jako městská policie, nemůže například zastavovat auta, nosit zbraň nebo dávat botičky. Pro město je ale jeho provoz podstatně levnější. „Je to teprve začátek. Řekli jsme si, že půjdeme touto formou. Když se nám osvědčí, nebo naopak neosvědčí, tak potom je zde varianta městské policie,“ řekl Klusák. 

Pokud tišnovské zastupitelstvo záměr zřídit inspektora veřejného pořádku schválí, na pořádek v ulicích by mohl začít dohlížet už od ledna příštího roku.

V Tišnově zřídí post inspektora veřejného pořádku (zdroj: ČT24)